Groen en rood maken ruzie / Steve Anthony

Prentenboek over een ruzie tussen Groen en Rood, waarbij Groen en Rood geen personen zijn, maar een hele volken: Groen is een enorme hoeveelheid hagedissen, Rood is een lading rode rechthoeken. Eigenlijk is het dus geen ruzie, maar een oorlog.

In deze oorlog drukt Groen Rood bijna geheel uit het boek, daarna draaien de rollen om totdat het uitloopt op een veldslag met één op één gevechten. Uitgeput beslissen ze tot een wapenstilstand. Een hagedis wil weten waarom ze eigenlijk ruzie hebben, maar hij krijgt geen antwoord (weet überhaupt iemand het antwoord?) en de strijd gaat voort. Tot uiteindelijk een kleine rode rechthoek roept dat het moet ophouden. Gezamenlijk komen de partijen tot een perfecte oplossing om in vriendschap met elkaar verder te leven.

Wat een interessant prentenboek: het is sowieso een leuk verhaal om voor te lezen. De gekozen partijen lijken wat vreemd, maar visueel heeft het een goede uitwerking: het maakt de strijd zo heel goed zichtbaar. Het is ook een heel handig boek om te gebruiken als je het met jongere kinderen wilt hebben over oorlog (en veel boeken zijn er niet over dit onderwerp voor jongere kinderen). En de conclusie is heel mooi: ging het maar zo met echte oorlogen tussen echte partijen.

Vertaler is niet vermeld