Een zwaluw in de winter / Timothée de Fombelle ; met illustraties van Thomas Campi ; vertaald [uit het Frans] door Eef Gratama

Het is 24 december en Freddy d’Angelo moet onverwacht met zijn gele busje een bestelling naar Engeland brengen. Het is bijna kerst en een zwaluw kiest ervoor om, in plaatst van naar het Zuiden, naar het Noorden te vliegen. Iets in haar heeft haar ingegeven dat ze dat moet doen.

In dit dunne, kleine boekje met paginagrote, warme, sfeervolle illustraties worden ons twee verhalen verteld: het verhaal van de zwaluw Gloria die naar mensen is gaan omkijken nadat ze door een jongetje gered en liefdevol verzorgd was. Sindsdien keek ze naar beneden tijdens haar vluchten en viel haar op dat er oorlogen waren, kapotte steden, mensen op de vlucht: door de woestijn en over zee. Het jongetje kon zij later echter niet meer vinden: het dorp was verlaten.

En het verhaal van de eenzame vrachtwagenchauffeur Freddy die in zijn mooie gele trots ijs vervoert van Italië naar Frankrijk en Engeland, en die bijhoudt hoeveel dagen het geleden is dat iemand tegen hem gesproken heeft. Hij nadert de honderd: een nieuw droevig record.

Drie verhalen komen uiteindelijk bij elkaar in een hartverwarmend einde. Wat een ontzettend mooi, lief kerstverhaal! Over eenzaamheid, hoop en verlangen naar een beter leven en omkijken naar elkaar. Kan waarschijnlijk nog net voor kerst besteld worden bij de lokale boekhandel, en anders is het zeker ook een aanrader voor komend jaar. Bijvoorbeeld om voor te lezen en over door te praten in de klas. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.