De meisjes : zeven sprookjes / Annet Schaap

Er was eens een kinderboekenillustrator die na jaren van illustreren voor vele schrijvers, waaronder Jacques Vriens en Francine Oomen (de ‘Hoe overleef ik’ – serie) zelf een boek schreef dat fantastisch mooi was en alle belangrijke kinderboekenprijzen won. Iets dat nog nooit gebeurd was.

Verwachtingen

Ik heb het natuurlijk over Annet Schaap en dat boek was natuurlijk Lampje. Een jaar later verscheen De boom met het oor met illustraties van Philip Hopman, een prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of zeven, en daarna gingen wij allemaal met smart wachten op een nieuw boek van Annet Schaap en dacht ik af en toe aan hoe moeilijk het moet zijn als de verwachtingen zo hoog zijn.

Sprookjes

Maar dit jaar was het boek waar we zo naar uitkeken er eindelijk: een klein, handzaam (maar gelukkig niet al te dun) boekje met zeven sprookjes. De sprookjes zijn geïnspireerd op bekende sprookjes, maar ze zijn totaal anders. Ze zijn niet herverteld, ze zijn niet jolig, ze zijn niet modern. Ze zijn tijdloos en nieuw, maar met een vleugje van bekende sprookjes in zich. En weer verschrikkelijk mooi geschreven. Wat een heerlijkheid om te lezen!

Meisjes

Hoewel ik de sprookjes tijdloos vind voelen, zijn er duidelijk dingen van deze tijd: het nare mannetje in krijtstreeppak met visitekaartje dat het meisje dat goud moet spinnen komt ‘helpen’, de wolf die wel welkom is maar dan wel extreem in zijn vrijheid ingeperkt, of de fotoshoot van de in de steek gelaten kinderen bij de koekjeswinkel zodat ze mooi op reclameposters kunnen prijken. In al deze sprookjes is een meisje (of soms twee) de hoofdpersoon. Het zijn meisjes die het moeilijk hebben, maar uiteindelijk zelf het heft in eigen hand nemen en de situatie daarmee beter maken voor zichzelf en vaak ook voor anderen.

Doornenrozen

De illustraties zijn ook van de hand van Annet Schaap, maar heel anders dan we gewend zijn: in plaatst van vrolijk, geestig en kleurrijk zijn ze zwart/wit, een stuk rustiger en stemmiger en totaal anders gemaakt: met scraperboardtechniek, waarbij je de illustraties op speciale zwarte vellen wegkrast (lijkt me nog bijzonder moeilijk). Ik vind ze geweldig mooi, en erg goed bij de sprookjes passen. Van de doornenrozen zou ik wel behang willen.

Gewacht

We hebben niet voor niets gewacht: dit is weer een geweldig boek dat ongetwijfeld prijzen gaat winnen. Buiten is de wereld donker en koud, maar dit is het perfecte boek om binnen gezellig bij elkaar te kruipen bij de cv en er heerlijk uit voor te lezen of voorgelezen te worden. Ook een absolute aanrader om voor te lezen in de klas, maar dan uiteraard op wat gepaste, veilige afstand. Bronzen Griffel 2022.