Cicade / Shaun Tan ; vertaald [uit het Engels] door Bart Moeyaert

Insect Cicade werkt bij de mensen in een afschuwelijk grauw kantoorhokje in een afschuwelijk grauwe kantorenwereld. Hoewel hij er al zeventien jaar werkt, nooit ziek is en nooit fouten maakt, wordt hij bijzonder akelig behandeld door de mensen.

Zijn loon is zo laag dat hij geen woning kan betalen en in een kantoorkast woont. Hij mag niet naar het toilet, werkt onbetaald en onbedankt over om het werk af te maken dat de mensen niet afkregen en wordt gepest en vertrapt door collega’s.

Na zeventien jaar gaat hij met pensioen. Zonder feest, zonder hand, zonder pensioen. Hij heeft niks. Hij sjokt de grijze trappen op en gaat bovenop het gebouw op de dakrand staan, wat het ergste doet vermoeden.

Gelukkig gaat het heel anders: Cicade ondergaat een metamorfose. Uit zijn groene tor-achtige vel komt een rood gevleugeld insect tevoorschijn dat met soortgenoten uitvliegt naar een prachtig, kleurrijk oerwoud.

Hoewel Cicade een prentenboek is met weinig tekst, is het geen prentenboek voor kleuters maar eerder voor kinderen vanaf een jaar of 12 en volwassenen. Voor de illustraties die eerst grauwer dan grauw zijn (alleen het koppie van de Cicade die boven zijn grijze pak uitsteekt is groen) tot het bevrijdende rood en slordige oerwoud ontving Shaun Tan een Vlag & Wimpel van de Penseeljury 2020.

De Australische Shaun Tan heeft meerdere bijzondere boeken gemaakt, altijd rijk geïllustreerd, surrealistisch aandoend en meestal wat lastig om een leeftijd op te plakken. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Astrid Lindgren Memorial Award in 2011. De prachtige graphic novel The Arrival (De Aankomst) over een immigrant die zijn gezin heeft moeten achterlaten en in een wereld terechtkomt waar alles hem vreemd is zorgde voor zijn grote doorbraak.