Owen en de soldaat / Lisa Thompson ; uit het Engels vertaald door Anneke Bok en Claudia de Poorter
Owen heeft het niet makkelijk: zijn vader werkt in het leger en is twee jaar eerder uitgezonden naar Syrië. Wat er precies met hem aan de hand is, is in het begin van het boek nog onduidelijk. Wat wel overduidelijk is, is dat Owens moeder depressief is en dat Owen er behoorlijk alleen voor staat en niemand de situatie door lijkt te hebben.
Soldaat
De enige met wie Owen een beetje omgaat is de soldaat op het bankje in het park: een monument voor gevallen soldaten. Iedere dag op de heenweg en terugweg naar school gaat Owen bij het beeld langs, kletst tegen hem en laat hem coole stunts zien (die niet altijd even goed gaan).
Gedicht
Als Owen, samen met twee klasgenoten, wordt gevraagd een gedicht te schrijven en voor te dragen bij de feestelijke opening van de vernieuwde schoolbibliotheek heeft Owen daar helemaal geen zin in en weigert. Vanaf dat moment begint Megan, een van de andere twee, zich een beetje met Owen te bemoeien en hem te volgen op zijn weg naar school en huis. Owen vindt het hinderlijk, maar eigenlijk is ze heel aardig.
Op de schop
Megan is degene die Owen vertelt dat het park op de schop gaat en de soldaat (die in slechte staat verkeerd) zal worden verwijderd. Dat komt hard aan bij Owen en Owen besluit op het laatste moment alsnog het gedicht te schrijven en voor te dragen: een gedicht over de soldaat dat hij zal voordragen in het bijzijn van belangrijke personen uit de gemeente. Hij vindt het doodeng, maar zijn gedicht slaat in als een bom (maar dan in de positieve zin) .
Hulp
Owen en de soldaat is een dun boekje, makkelijk leesbaar en met een hartverwarmend verhaal van de schrijfster van De Goudvisjongen die in 2018 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury ontving. Het zou mooi zijn als ieder kind dat het moeilijk heeft een Megan zou treffen en op hulp kon rekenen van volwassenen, ook al moest Owen daar wel wat voor doen.
Vanaf ca. 10 jaar. Ook heel mooi om voor te lezen in de klas, bijvoorbeeld rond het thema oorlog/vrijheid/herdenken.
Geef een reactie