De laatste helden op aarde / Max Brallier & Douglas Holgate ; vertaling [uit het Engels]: Marcel van Driel

Dertienjarige Jack Sullivan is een weesjongen die sinds een jaar bij zijn zoveelste pleeggezin woont. Geen erg liefdevol gezin, en op school is hij een wat onpopulaire nerd. Met gelukkig wel, voor het eerst in zijn leven, een echte vriend. Dit was echter de situatie voordat het boek begint. Het boek begint op de tweeënveertigste dag van …
Mijn oudste zoon loopt langs, leest mijn scherm en vult in “Corona?”. “Eh nee”, zeg ik: “de tweeënveertigste dag van ‘TOTALE MONSTER-ZOMBIE-CHAOS’.”

Vluchten

Tweeënveertig dagen geleden werd de schoolbus waar Jack in zat overvallen door monsters. En het schoolplein bleek vergeven van de zombies. Jack wist te ontsnappen en naar huis te vluchten, waar hij nog net op tijd aankwam om zijn pleeggezin in allerijl te zien wegscheuren in hun auto, zonder hem.

Videogame

Hij trekt zich terug in zijn boomhut, waar hij het zich zo aangenaam mogelijk maakt. Uit nieuwsuitzendingen begrijpt hij dat alle mensen in zombies zijn veranderd, of de stad zijn ontvlucht. Jack besluit een superheld te worden, het hele gebeuren te beschouwen als een videogame en de strijd aan te gaan met de monsters en de zombies. Hij maakt zelfs een lijst van taken die hij kan volbrengen. Gelukkig blijkt hij in de loop van het boek niet helemaal de laatste menselijke bewoner in de stad en uiteindelijk vormt hij samen met zijn teruggevonden vriend, het meisje waar hij verliefd op is en de grootste pestkop van de school een team in de strijd tegen de monsters en zombies.

Film

Het boek is voorzien van veel stripachtige tekeningen die absoluut niet hadden mogen ontbreken. Het geheel doet een beetje aan een game denken, maar komt vooral heel filmisch over. Er zit veel vaart en spanning in, maar ook heel veel humor. Ik vroeg me regelmatig af of de schrijver de hilarische zombiefilm Shaun of the dead heeft gezien, Ik kan me bijna niet voorstellen van niet. Geen film voor de doelgroep van het boek overigens, want de Kijkwijzer geeft 16 plus.

Serie

Ik denk dat dit boek wel eens heel populair zou kunnen worden, en zo niet: geef het een zetje: ik denk dat heel veel kinderen vanaf ca. 10 jaar, maar ook de wat moeizamere lezers begin VO hier heel vol lol van kunnen gaan hebben. Er staat dan ook een warme aanbeveling van Jeff Kinney (Het leven van een loser) op de kaft. Eerste deel van een serie, ook als Netflix-serie. Met prima vertaling door Marcel van Driel.