24 uur / Marcel van Driel

Ik zat laatst in de megaspannende ontknoping, keek even op en aaarg! Ik was al bij mijn station! Ik had kennelijk de twee eerdere stations niet opgemerkt, en miste nu bijna mijn uitstapstation. Het had overigens ook bij een ander gedeelte van het boek kunnen gebeuren: 24 uur is van begin tot einde retespannend.

Spel

Je bent jong en je verveelt je. Twee rijke broers hebben een spel bedacht om zichzelf te vermaken: ze kiezen een jongere, pikken die op onder bedreiging van een vuurwapen, geven diegene een tracker, en jagen die persoon 24 uur lang op. Als het de jongere lukt 24 uur uit hun handen te blijven, wint hij/zij/hen en krijgt tienduizend euro. Wanneer de jongere verliest, schieten ze hem/haar/hen dood. In werkelijkheid schieten ze hun slachtoffers sowieso wel dood. Maar dat weet alleen de lezer.

Spellocatie

De broers kiezen steeds weer een andere stad in een ander land als spellocatie. Als ze op Parijs zijn “uitgekeken” en hun slachtoffer daar redelijk onidentificeerbaar hebben achtergelaten, kiezen ze voor Nederland (“Ik heb gehoord dat Nederland erg gezellig is met de kerst”). Het volgende slachtoffer is Claire: een eigenwijs en stoer pubermeisje dat werkt als flitsbezorger en de allerlaatste klanten van haar avonddienst zijn helaas voor haar de broers.

Spelregels

Spelregels: naar de politie gaan betekent je dood, hulp vragen betekent de dood van degene aan wie je hulp vraagt. Verder nemen ze haar jas, trui en schoenen af en laten ze haar de tracker inslikken, sturen haar moeder en haar vriendin een bericht vanaf Claire’s telefoon waardoor ze niet ongerust zullen zijn over het wegblijven van Claire (maar wel kwaad) en dan is het: game on. Het is winter, dus erg koud. Het spel is buitengewoon oneerlijk voor het jonge slachtoffer. Maar wie niet sterk is moet slim zijn, goed nadenken, zich niet door paniek laten overmannen. Gelukkig is Claire een taaie, en blijft ze ondanks alles slimme tegenacties bedenken. Ook blijken er lieve mensen te zijn, die op de een of andere manier zien dat Claire hulp nodig heeft. Maar helpt dat haar, of juist niet?

Trein

Het verhaal leest als een superspannende bingewatch serie. Regelmatig word je om de oren geslagen met onverwachte en heftige dingen, en zo nu en dan valt er ook wat te gniffelen. Enorme aanrader voor jongeren vanaf circa 14 jaar, zowel de enthousiaste lezers die het in een mum van tijd uit zullen hebben, als de onenthousiaste lezers, aangezien het enorm spannend is, snel weg leest, veel actie en vaart heeft, en eigentijds en dun is. Leest als een trein, maar wellicht beter niet 24 uur in de trein lezen.

Aanvulling: Leestip van het Jonge Jury Boekgenootschap 2024