Vandaag voel ik me… : een ABC van gevoelens / Madalena Moniz

De ondertitel zegt het al: een ABC van gevoelens. Op iedere pagina van dit boek staat een letter en daarbij een gevoel dat begint met die letter. Sommige woorden zijn wel heel moeilijk voor de doelgroep, zoals ingetogen. En aan het eind van het alfabet wordt het helemaal bijzonder met: quasi-perfect, yes! en zzz. Het is een boek met grote mooie illustraties voor kinderen vanaf een jaar of 5. Het was mij duidelijk dat als ik dit boek zou gaan voorlezen in de bibliotheek, ik een en ander uit te leggen zou hebben en dat het verder niet te voorspellen was of het boek aan zou slaan of gewaardeerd zou worden. Een experimentje dus! Altijd leuk 🙂 

Wel, ik had zeker wat uit te leggen. Het was niet alleen dat de kinderen sommige dingen niet begrepen, maar dat ze ook zelf vroegen om uitleg. En niet alleen dat: samen met de kinderen gingen we ook de prenten proberen te interpreteren: maar waarom voelt hij zich dan zo? En voelen jullie je wel eens zo? Een enkele slimmerd merkte zelfs terecht op dat sommige van de ‘gevoelens’ in het boek eigenlijk geen gevoelens zijn. Alle kinderen bij het voorlezen deden enthousiast mee, we hadden leuke gesprekken en uiteindelijk vroeg een jongen of hij het boek mee naar huis mocht. Leuker kan voorlezen niet zijn. Mijn mening na het lezen van het boek op kantoor: mooi, bijzonder, maar wel een beetje moeilijk. En na het voorlezen in de bibliotheek: ontzettend leuk, aanrader, goed te gebruiken in de klas, leuk als cadeau. En wat is het toch leuk om voor te lezen! Ik kan het iedereen aanraden.