Sneeuwwit / herverteld door Daan Remmerts de Vries ; met illustraties van Mark Janssen
Na hun samenwerking voor het prachtige Het jungleboek hebben Daan Remmerts de Vries en Mark Janssen de handen weer ineengeslagen voor een nieuwe versie van Sneeuwwitje. Dat het wederom iets heel moois is geworden blijkt uit het feit dat het geselecteerd is voor The White Ravens 2022: “This »premium label« is given to books of international interest that deserve a wider reception on account of their universal theme and/or their exceptional and often innovative artistic and literary style and design.”
Vuurvliegje
Sneeuwwit is een hervertelling van het welbekende sprookje Sneeuwwitje dat in de negentiende eeuw werd opgetekend door de gebroeders Grimm. Het is dicht op het origineel gebleven (nou ja origineel: er zijn verschillende versies), geweldig geschreven, met veel humor, maar ook zeer toegankelijk. En met hele mooie zinnen, zoals “En hierna waren de dwergen niet meer zo wanhopig, dit idee was als een vuurvliegje gaan schijnen in hun duisternis.”
Braakrussula
De illustraties van Mark Janssen zijn weer fantastisch mooi: de boslandschappen (vooral in de sneeuw), de koddige dwergen, de heks in verschillende angstaanjagende gedaantes. En ook daar ontbreekt de humor zeker niet, zoals een hele mooie twee pagina’s vullende illustratie met het huisje van de dwergen, bomen, rotsen, paddenstoelen, een vlindertje, maar vooral: zeven kotsende dwergen (omdat Sneeuwwitje in haar onwetendheid de giftige paddenstoel ‘braakrussula’ in het eten had verwerkt.
Zilla Tarantel
Sneeuwwitje woont met haar vader de koning en flinke hofhouding in het grote slot, wanneer tijdens een van de feesten aldaar Zilla Tarantel haar intrede doet. Zij bedwelmt alle aanwezigen (met uitzondering van Sneeuwwitje). De koning besluit dat zij mag blijven en binnen twee maanden zijn ze getrouwd. Vanaf dat moment houdt Zilla de koning in een bedwelmde apathische toestand, ontslaat iedereen behalve de kok en de jager en laat Sneeuwwitje aan haar lot over. Wanneer Zilla een gesprek tussen de kok en de inmiddels 18-jaige Sneeuwwitje afluistert, en de kok hoort zeggen dat Sneeuwwitje knapper is dan zij: “Ze is niet lelijk, zeker niet. Maar kil. Heel anders dan jij. Jij bent echt mooi”, is het hek natuurlijk van de dam en beginnen de toestanden met de jager, de vlucht, de ontdekking en de pogingen Sneeuwwitje te doden. En alles met hulp van de duivel in de spiegel.
Teerhartig
Sneeuwwitje is een te goedgelovig meisje, te teerhartig, te edelmoedig. Aldus de dwergen. En de kok omschrijft het later als “vroeger had je soms iets onnozels”. Maar gelukkig voeden de dwergen haar, zonder het zelf door te hebben, op tot een stoer, zelfstandig meisje. Vooral na de hap van de giftige appel heeft ze een flinke tijd om dat te laten bezinken. Lief is Sneeuwwitje nog steeds als de prins haar wakker krijgt, maar niet met een kus. Want Sneeuwwitje bepaalt zelf wel wanneer ze gekust wil worden. Ook gaat ze niet afwachten tot haar prins haar oude vader, het slot en het dorp bevrijdt van Zilla: Sneeuwwitje neemt lessen in paardrijden, zwaardvechten en boogschieten en neemt zelf de leiding over de onderneming. Een echte meid is op haar toekomst voorbereid. En zo is deze Sneeuwwit een tijdloos sprookje geworden.
Zingende eenhoorn
Ik verheug me alvast op de volgende samenwerking: Na Flin, of De verloren liefde van een eenhoorn, Prinses Nola en haar waardeloze prins en Het grote leven van kleine Fons die Daan Remmerts de Vries schreef onder de pseudoniem Henry Lloyd en illustreerde onder de naam Laurens Rawie, krijgt eenhoorn Juniper uit de drie boeken en eigen boek: Juniper de zingende eenhoorn. Het verhaal zal op naam van Henry Lloyd zijn, maar de tekeningen zijn van de hand van Mark Janssen. Verschijningsdatum: 7 februari 2023.
Geef een reactie