Pluk en Pluis : de weg naar terug : yihaaaaa ninjavia! / Mathilde Stein

Cavia Pluis is een tevreden cavia met een mooi en veilig leven bij het liefdevolle gezin van Groothand, Kleurhand, Kleinhand en Aaihand. Tot cavia Pluk bij hem in het hok wordt gezet: daar zat Pluis niet op te wachten. Daarbovenop is Pluk ook nog eens veel te druk: hij vindt het leuk oneindig rondjes het rennen.

Pluis reageert met terugtrekken en chagrijn, maar Pluk blijkt een ontwapenende lieverd, en ook nog eens heel stoer. Al dat rondjes rennen is niet voor niets: Pluk is een ninjavia! En hij weet ook nog eens de enge kat Sis te verjagen. Al snel zijn Pluk en Pluis dikke vrienden, al heeft Pluk wel een verleden waar hij niet over wil of kan praten (behalve in zijn slaap). “Pluis kijkt Pluk steng aan. – ‘Je hebt een geheim. – Dat zie ik. – En dat hoor ik. – Dus dat weet ik. – Vertel je het mij? – Ik snap misschien niet alles. – Misschien snap ik zelfs bijna niets. – Maar ik ben wel je vriend. – Dus.’”

Waar het boek eerst een gezellig kabbelend verhaaltje over twee cavia’s lijkt, ontpopt het zich tot een superspannend avontuur dat alles te maken heeft met het verleden van Pluk, en berichten op de radio en in de krant over een prinses en een gestolen ring. Een levensgevaarlijke reis met verschillende vijanden volgt. Pluk heeft iets te herstellen en de lieve bange Pluis besluit met hem mee te gaan, want hoewel hij het te eng vindt, vindt hij het idee dat Pluk alleen gaat nog enger.

Mathilde Stein heeft vooral prentenboeken gemaakt, zoals de klassiekers Bang mannetje en De kindereter (al is die laatste een beetje vergeten volgens mij en misschien alleen een klassieker in mijn hoofd). De illustraties zijn meestal van de hand van een ander. Bij deze twee titels zijn ze gemaakt door Mies van Hout.
Bij Pluk en Pluis zijn de illustraties echter wel door Mathilde Stein zelf gemaakt. Het zijn tekeningen met enkel zwarte en oranje lijnen. Het resultaat, zeker de cavia’s, is heel geestig en aandoenlijk. Ieder hoofdstuk begint met twee volledig oranje pagina’s met een eenvoudige tekening in dikke zwarte lijnen. Bij het hoofdstuk Op weg in de nacht zijn de pagina’s niet wit, maar grijs en sommige zelfs zwart wat het hoofdstuk extra spannend maakt, zeker ook nog eens met woedende kat Sis in oranje lijnen die door de lucht springt en de laatste woorden “En dan wordt alles zwart.”

De tekst is met korte zinnen en veel witregels, waardoor het wat op een gedicht of juist een eerste leesboekje lijkt. Een eerste leesboekje is het zeker niet. Dat zie je eigenlijk al aan de dikte van het boek af. Ik zou zeggen voor de betere lezer vanaf ca. 7 jaar, en om voor te lezen vanaf 5 jaar. Na het lezen van dit grappige en spannende verhaal met twee hartveroverende cavia’s in de hoofdrol zullen sommige kinderen vast een cavia willen. Gelukkig is er op het eind “Nog even dit” met een paar belangrijke dingen over cavia’s om te weten, inclusief verwijzing naar de bibliotheek voor informatie. Dat juichen wij altijd toe. Fijne aanrader en Zilveren Griffel 2023.