Op de rug van Bigi Kayman : een verhaal over Afi en Kofi en de grote kaaiman… / Henna Goudzand Nahar ; met illustraties Hedy Tjin

Afi en Kofi zijn tot slaaf gemaakte kinderen. Ze werken, evenals hun ouders, op de plantage van meester Jan. Wie niet hard genoeg werkt riskeert zweepslagen. Als Afi en Kofi per ongeluk horen dat een schuldeiser hun vader opeist als meester Jan niet binnen vijf dagen betaalt, bedenken Afi en Kofi een dapper plan om te voorkomen dat hun vader naar een andere plantage moet en ze hem nooit meer zullen zien.

Het verhaal is gezien het onderwerp natuurlijk heftig, maar is bedoeld en geschikt voor jongere kinderen. Gruwelijke details komen ook niet voor en de afloop is een gelukkige. Hedy Tjin heeft het verhaal verbeeld met zeer kleurige viltstifttekeningen in groen, blauw, bruin, oranje en knalfelroze (die laatste kleur onder andere voor de haren van de kinderen), waardoor het boek een spetterende blikvanger is geworden.

Op de rug van Bigi Kayman is geïnspireerd op de geschiedenis van de Brooskampers: Surinaamse tot slaaf gemaakten die hun vrijheid terugwonnen door te vluchten naar het moeras Kaymangrasi. Maar ook op het bekende Surinaamse liedje Bigi Kayman. Achterin het boek is hier meer over te lezen én vind je een QR-code om het liedje te beluisteren in een speciaal voor dit boek gemaakte versie door Gerson Main, te beluisteren via QR-code (of anders gewoon te vinden op Youtube). Ik kende het liedje zelf nog niet, maar ik vind het echt heel leuk. En ik moet eerlijk zeggen dat als ik om wat voor reden dan ook een kinderliedje ‘moet’ luisteren, ik het meestal al voor het einde heb uitgezet, maar deze niet. En dan zit Gerson Main ook nog in een prachtig Hedy Tjin-decor te spelen. Wie het leuk vindt, kan een eigen versie maken en meedoen aan de #bigikaymanchallenge.

Er zijn best wel wat kinderboeken over slavernij, maar niet of nauwelijks voor jongere kinderen. Het is daarom heel goed dat dit boek er nu is. En het mooie verhaal met fijn einde, de prachtige knalkleurige prenten en het lied erbij, maken het ook echt een geslaagd geheel en zeer aan te bevelen voor alle (school)bibliotheken. Prentenboek voor kinderen vanaf ca. 7 jaar, vooral om voor te lezen, samen over te hebben en wat mee te doen. Kreeg een Zilveren Penseel 2022 voor de tekeningen en een Bronzen Griffel voor de tekst en staat op de shortlist van de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022.