Offerkind / Rob Ruggenberg

Als Aïn uit zelfverdediging iets heel ergs doet, is ze doodsbang dat het ontdekt zal worden. Kraai, een halfbloed jongen die niet geaccepteerd en naar behandeld wordt door de stam, helpt haar de sporen te wissen. Aïn is namelijk de enige die aardig tegen hem is. Wanneer hun misdaad dreigt uit te komen, vluchten beide onafhankelijk van elkaar. Ze komen elkaar echter gauw weer tegen en samen gaan ze verder. Offerkind speelt vierduizend jaar geleden (prehistorie/vroege Bronstijd) in Nederland, dat toen nog voor een groot gedeelte uit moeras bestond.

Wat volgt is een barre tocht, langs stinkende grafheuvels, door het gebied van de bende van de ‘Jonge Wolven’ (die helaas ook opduiken en dus niet alleen een volksverhaal blijken te zijn), door de gevaarlijke ziekmakende moerassen, langs moerasvolk dat wel hele enge plannen met het tweetal heeft en over een kolkende rivier. Ooit was er een vrouw bij de stam van Aïn en Kraai langsgekomen die barnsteen probeerde te verkopen. Ze vertelde over de plek waar ze vandaan kwam: ze woonde bij de zee en dat is tijdens de vlucht Aïns grote droom: dat is waar ze naartoe wil.

Op hun vlucht hebben Aïn en Kraai geweld moeten gebruiken om zich te verdedigen en Aïn heeft een offer meegenomen. Met als gevolg dat het verhaal over dit tweetal overal langs de rivier rondgaat en steeds verder opgeblazen wordt: het zijn heksen en ze zullen gedood moeten worden. Gelukkig treffen Aïn en Kraai ook fijne mensen, die hen willen helpen en niet het slechtste met ze voorhebben. Maar veilig zullen ze nooit zijn. Ondertussen droomt Kraai van een toekomst met Aïn als zijn vrouw, terwijl Aïn zich aan hem ergert en juist droomt van haar vrijheid.

Dit laatste boek van Rob Ruggenberg speelt voor een groot deel in Wassenaar (Wasnare) waar Rob zelf is opgegroeid en waar in de jaren tachtig van de vorige eeuw een grote archeologische vondst werd gedaan: en massagraf met twaalf lichamen van mensen die met geweld om het leven waren gebracht. Het verhaal is hierop gebaseerd, met hulp van verschillende archeologen, professoren en deskundigen die hem hebben bijgepraat zodat alles zo goed mogelijk klopte. En daarbinnen heeft Rob een prachtig, spannend en meeslepend verhaal geschreven waarin de hoofdpersonen echt tot leven komen.

Wat mooi dat Robs laatste boek zo dicht bij zijn jeugd ligt. Rob is na het voltooien van Offerkind in 2019 helaas onverwacht overleden. Rob was behalve een fantastisch schrijver van historische jeugdromans, ook een begenadigd verteller. In de tijd dat ik veel boekenshows gaf op vmbo-scholen en dus wist hoe pittig dat kan zijn, heb ik een theaterzaal vol vmbo-leerlingen aan zijn lippen zien hangen. Zo mooi als hij kon vertellen over zijn boeken, de reizen die hij ervoor ondernam, de mensen die hij sprak en zo vriendelijk en respectvol als hij met de jongeren omging: ik heb ze nog nooit zo zoet gezien.

De boeken die ik eerder van Rob Ruggenberg heb gelezen staan helaas niet op mijn blog: ik las ze voordat ik met mijn blog was begonnen. Maar het zijn stuk voor stuk aanraders, en ze zijn ook enorm in de prijzen gevallen. Zie de boekenlijst op Wikipedia. De waardering van de doelgroep zelf zie je terug in de Prijs van de Jonge Jury voor IJsbarbaar in 2013. Offerkind stond op de shortlist voor de Archeon Thea Beckman prijs 2021, op de leeslijst 12-14 jaar van de Leesjury.be en was een van de tien leestips van de Jonge Jury.