Jij geeft me vleugels / Pimm van Hest & Connie Snoek

Een klein vogeltje voelt zich eenzaam en verloren. Tot hij wordt opgetild door iets dat op een nestje lijkt: het blijken de handen te zijn van een vriendelijke vogelverschrikker die zich over het vogeltje ontfermt, er alle jaargetijden voor hem is en het vogeltje leert vliegen. Tot de vriendelijke vogelverschrikker ernstig op de vingers getikt wordt door een eng uitziende vogelverschrikker die hem opdraagt te doen wat hij moet doen. De vriendelijke vogelverschrikker neemt zijn taak weer op zich en de ongelukkigheid straalt er vanaf. Maar wie goed doet, goed ontmoet.

Zijn vogelvriendje trommelt alle andere vogels op en ze gaan met ze allen aan de slag: ze verzamelen van alles en maken iets. Maar wat? Een slimme kleuter bij het voorlezen had het door: ‘Ze maken vleugels!’. En inderdaad: de vogels hebben een prachtig stel gekleurde vleugels gemaakt voor de vriendelijke vogelverschrikker en zo weet de vogelverschrikker, samen met zijn vogelvriendje, te ontsnappen aan zijn nare vogelverschrikkertaak.

Hoewel dit een prentenboek lijkt dat kleuters niet meteen zouden kiezen, was er toch een kindje dat dit koos (Ik neem altijd 5 boeken mee naar het voorlezen en laat de kinderen kiezen welke ik lees. Meestal zijn ze dat uiteindelijk allemaal. Bij dit boek had ik verwacht dat het tot het laatst zou blijven staan, maar het werd als derde gekozen). Ook de tekst in jij-vorm is niet makkelijk (maar wel heel mooi) en hier en daar is er dan ook wat uit te leggen. Ondanks dat gingen de kinderen op in het boek en leefden mee met het vogeltje en de vogelverschrikker. Al met al een mooi en warm prentenboek over vriendschap, elkaar helpen en elkaar doen groeien/vliegen. Een aanrader die wel een zetje kan gebruiken.