De ijstuin / Guy Jones ; vertaald [uit het Engels] door Emiel de Wild – Omslag en illustraties: Linde Faas
Toen dit boek laatst bij de nieuwe boeken stond werd ik meteen gegrepen door de prachtige kaft, overduidelijk van de hand van Linde Faas. Het deed me in eerste instantie aan Prutje denken, maar eigenlijk is er veel meer gelijkenis met de klassieker De geheime tuin, waarvan de nieuwste uitgave niet alleen geïllustreerd is door Linde Faas, maar die ook bij dezelfde uitgever is uitgegeven én hetzelfde lettertype en opmaak van de kaft heeft. Geen toeval dus. Hoewel ik De geheime tuin (nog) niet heb gelezen, zijn er inhoudelijk ook overeenkomsten: een mysterieuze tuin die eigenlijk verboden is en een ziek kind dat opgesloten zit in huis.
Ziek
Jess heeft een ernstige vorm van zonneallergie. Daardoor kan ze alleen het huis verlaten als ze van top tot teen bedekt is. En als ze binnen is moeten gordijnen of luxaflex gesloten zijn. Jess krijgt thuisonderwijs van haar thuiswerkende moeder en heeft geen vrienden, behalve de ietwat zonderlinge overbuurman. Jess die door haar ziekte buitengewoon veel thuis zit, houdt gelukkig heel erg van lezen en beschikt bovendien over een hoop fantasie die ze kwijt kan in de verhalen die ze schrijft.
Coma
De meeste uitstapjes die zij maakt zijn onvrijwillige uitstapjes naar de ziekenhuis. De onderzoeken, geboden en verboden is ze erg zat en op een dag sneakt ze een willekeurige kamer in. Daar ligt een jongen van haar leeftijd in coma. Ze heeft zo met hem te doen dat ze besluit verhalen voor hem te schrijven die ze vervolgens aan hem komt voorlezen.
IJstuin
Omdat de muren thuis op haar af beginnen te komen – zeker omdat het ook nog een bloedhete zomer is – gaat ze op een nacht stiekem het huis uit: heerlijk onbedekt, als een normaal kind, omdat er ‘s nachts toch geen zon is. Bij de sportvelden achterin ontdekt ze een kleine opening in de heg. Als ze daardoorheen glipt komt ze terecht in een enorme tuin, die volledig uit ijs bestaat. Prachtig is het er, er blijken ook wonderlijke dieren te leven, er is ijsfruit en … een jongen van ijs.
Vrienden
Zo maakt Jess twee vrienden, waarbij de één comateus is en de ander een fantasievriend lijkt. De ziekte van Jess, de toestand van de jongen in het ziekenhuis en de ijstuin lijken allemaal met elkaar in verband te staan. Is Jess het contact met de werkelijkheid aan het verliezen? Het wordt steeds spannender als Jess moeder haar nachtelijk afwezigheid ontdekt en doodongerust de politie inschakelt en Jess ondertussen de tuin van een catastrofe moet redden.
Troost
Schitterend boek dat heel snel weg leest, over een ziek meisje en de grote (sociale) gevolgen daarvan, over een liefdevolle moeder die haar hele leven om haar zieke kind laat draaien en over de troost van vriendschap en mooie verhalen.
Doorleestip
Een boek waar ik ook aan moest denken (behalve Prutje en De geheime tuin) is het prachtige Er was eens een kasteel: ook een verhaal dat deels in de echte, deels in een fantasiewereld speelt. Voor kinderen die niet al te heftige verhalen aan kunnen in dit geval: voorleestip.
Geef een reactie