Eend op de fiets / David Shannon ; [vert. uit het Engels: L.M. Niskos]

Dit geweldige prentenboek kwam 2003 in Nederlandse vertaling uit en is in 2009 in ieder geval opnieuw uitgegeven. Flink wat bibliotheken hebben het in collectie. Eend op de fiets begint met een rode kinderfiets (met vrolijk gekleurde sliertjes aan het stuur) die op het erf staat geparkeerd en een eend die peinzend naar de fiets staat te kijken: Op een dag zei Eend tegen zichzelf: ‘Weet je wat? Ik ga een eindje fietsen. Volgens mij kan ik dat heel goed.’

En inderdaad: na eerst wat geslinger heeft Eend het toch redelijk snel onder de knie. Zwaaiend fietst hij langs Koe en roept Ha die Koe! Koe loeit naar hem, maar eigenlijk denkt ze: Een eend op een fiets? Zoiets stoms heb ik nog nooit gezien! Zo rijdt Eend alle boerderijdieren voorbij, iedere keer roepend Ha die …! en iedere keer maakt het dier het geluid dat hij of zij hoort te maken, maar denkt eigenlijk … Allemaal denken ze er wat van: ze vinden het knap, belachelijk of gevaarlijk en Geit vindt de fiets er wel heel lekker uit zien. De gezichtsuitdrukkingen van de dieren passen geweldig bij wat ze denken. Zo denkt het paard dat hij toch wel veel sneller is dan Eend en kijkt daar ook enorm arrogant bij.

Uiteindelijk komt er een groep kinderen aangefietst. Ze stallen hun fiets bij de boerderij en gaan naar binnen. Wat volgt is een prent die twee pagina’s beslaat waarop alle dieren met grote ogen naar die fietsen staan te kijken, want: nu hebben ze allemaal een fiets! Grappig genoeg pakken meerdere dieren een fiets die bij ze past: Paard neemt de racefiets, Geit een fiets met mandje zodat hij tijdens het fietsen het mandje kan opvreten en de twee varkens gaan samen op de tandem. Ze zetten de fietsen daarna terug en niemand zal ooit weten dat die dieren heerlijk gefietst hebben. Op de laatste pagina staat Eend peinzend een tractor te bekijken. Een jongetje kwam jaren geleden in de bibliotheek om deel 2 van Eend op de fiets vragen: hij had dat laatste grapje opgevat als aankondiging van het volgende deel.

Ik heb dit heel vaak aan mijn kinderen voorgelezen en deze week in de bibliotheek: het boek blijft enorm leuk! De tekst en illustraties zijn bijzonder grappig en door de kinderen de dieren te laten benoemen en ze de dierengeluiden te laten maken leent het zich ook heel makkelijk voor interactief voorlezen. Mijn twaalfjarige dochter loopt de kamer binnen en brult blij: Eend op de fiets!! Zo’n boek is het dus: waar kinderen na jaren nog blij van worden.