Edison : het mysterie van de muizenschat / Torben Kuhlmann ; Nederlandse tekst [uit het Duits] van Joukje Akveld

Op de muizenuniversiteit meldt een muisje zich bij de professor: hij hoopt op hulp bij de zoektocht naar een voorouder die lang geleden per brief heeft laten weten een schat te hebben gevonden om daarmee per schip naar Amerika te reizen, waarna er nooit meer iets van hem vernomen werd. Het muisje wil de schat vinden.

Onderzoek

De professor wil hem graag op weg helpen en ze ontdekken aan de hand van oude documenten, foto’s en krantenberichten welk schip de voorvader heeft genomen, dat dat schip is vergaan en waar precies. Het muisje wil naar de bodem van de zee, maar de professor haakt af: ‘Ik ben veel te oud voor zulke avonturen’. Als het muisje in zijn eenzame pogingen een onderzeeboot te bouwen bijna verdrinkt, schiet de professor alsnog te hulp.

Ontwerp

Samen ontwerpen en bouwen ze de perfecte duikboot en duikpakken en maken ze een plan om daarmee de bewuste plek op zee te bereiken. Hoewel de professor ‘veel te oud’ is, voeren ze toch samen het plan uit en dat leidt tot de fonds van de schat. Ook daar is gepuzzel en onderzoek voor nodig en dat doet ze uitkomen bij Thomas Edison en de uitvinding van de gloeilamp.

Wetenschappers

Dit is het derde boek (verscheen in 2018 in Nederlandse vertaling) van Torben Kuhlmann waar hij het verhaal van een bekende wetenschapper in een muizenjasje heeft gegoten (na Lindbergh uit 2014 en Armstrong uit 2016). Prachtige jassen zijn het overigens: wat een beeldschone illustraties! Behoorlijk realistisch in bruin- en blauwtinten lijken het net oude foto’s. Ook het boek zelf heeft een beetje versleten en vergeelde lay-out gekregen waardoor het op zichzelf ook weer een oud (log)boek lijkt.

Edison

Het boek eindigt met informatie over de uitvinding van het elektrische licht en Thomas A. Edison. Heel mooi boek om te bekijken en te lezen vanaf 8 jaar, voorlezen vanaf een jaar of 6.