Liefhebbers van het Leven van een loser (en meer van dat soort boeken) worden groter, gaan naar het voortgezet onderwijs, moeten een boek lezen maar hangen nog in de Loser Boomhut. En dat mogen ze niet meer lezen. Het moeten C-boeken zijn (12 tot 15 jaar). En dan komen ze naar de bibliotheek met de vraag: wat zijn grappige C-boeken? Omdat dat er niet veel zijn en die vraag vaker terug komt, heb ik een lijstje gemaakt. Sommige titels heb ik zelf gelezen, sommige tipten collega’s en Moord met citroen kwam van een C-lezer zelf. Deze boeken zijn niet louter humoristisch: er zit drama en ellende tussen, avonturen en mythologie. Maar er zit wel humor in alle titels. Hopelijk kunnen we loser pubers hiermee aan het lezen houden. Ik heb er voor het gemak even een korte inhoud uit de catalogus bijgeplakt. Heb je een tip voor op de lijst? Laat het me vooral weten!

Muse Academy en het geheim van Helikon / Morgan Blade

Imogen (16, ik-figuur) krijgt een geheimzinnige uitnodiging van Muse Academy om er te komen studeren. Imogen besluit het avontuur aan te gaan, evenals ongeveer tachtig andere tieners van over de hele wereld. Eerste deel serie.

D : een geschiedenis van twee werelden / Michel Faber

Het geadopteerde meisje Dhikilo, dat bij haar Engelse ouders woont, ontdekt dat de letter D uit de taal is verdwenen. Ze gaat op onderzoek uit en komt in een sprookjesachtige wereld terecht. Daar moet ze het opnemen tegen een dictator. Zal ze kunnen voorkomen dat de taal wordt vernietigd? Staat in bibliotheken op de volwassenafdeling of bij de D-boeken, maar kan volgens mij vanaf 12 jaar (en volgens de auteur vanaf 7 jaar).

Dat stomme boek / Tiny Fisscher

Ivan (15, ik-persoon) heeft ADHD. Als hij voor school een boek moet schrijven heeft hij meteen een titel: Dat stomme boek. Hij besluit te schrijven over de zoektocht in Berlijn naar zijn plotseling verdwenen vader.

Hoe Bert rapper werd / Martine Glaser ; met illustraties van Wilma van den Bosch

Bert wil vlogger worden, maar heeft geen geld voor een dure camera. Dus maakt hij gvlogs: geschreven vlogs. Berts leven is niet altijd even simpel, maar als hij rapteksten gaat schrijven en Mo leert kennen gaat het toch de goede kant op. Met zwart-wittekeningen.

Susin Nielsen (meerdere boeken)

Susin Nielsen schrijft geweldige verhalen over pubers die het moeilijk hebben, maar vol humor en zelfspot. Allemaal aanraders.

Mirakelse Maurits en zijn gestudeerde knaagdieren / Terry Pratchett

Een sprekende kater bedenkt met een aantal intelligente ratten een lucratieve oplichterstruc, tot hij op onverwachte wijze tegen de lamp loopt. Vanaf ca. 13 jaar, maar staat vaak op de volwassenafdeling.

Let goed op : een verhaal in tien stappen / Jason Reynolds

Tien verhalen over wat er gebeurt met middelbare scholieren nadat de bel is gegaan en ze op weg gaan naar huis. Satchmo is bang voor honden en een clubje jongens steelt geld omdat hun ouders ziek zijn en weinig geld hebben. Maar wat is er toch met die schoolbus gebeurd?

De bliksemdief / Rick Riordan

Percy (ik-persoon) is 12 als hij ontdekt dat hij de zoon van de god Poseidon is. Hij krijgt opdracht om de gestolen bliksemschicht van oppergod Zeus te zoeken om een oorlog tussen de Griekse goden te voorkomen. Eerste deel serie. Ook als graphic novel.

Smile [STRIP] / Raina Telgemeier

Raina (12) struikelt en verliest haar twee voortanden. Er volgt een lange weg met tandartsen, operaties, beugels en veel pijn en ongemak. Natuurlijk vindt ze het vreselijk om naar school te gaan, waar ze gepest wordt. En dan wordt ze ook nog verliefd! Graphic novel met kleurrijke ballonstrips (daardoor wellicht niet goedgekeurd om voor school te lezen).

De onverwachte held van kamer 13B / Teresa Toten

Adam heeft een dwangneurose. En dan wordt hij ook nog verliefd op Robin. Maar Adam is geen loser. Hij werpt zich op als de beschermer van zijn kwetsbare moeder, zijn stiefbroertje en natuurlijk van Robin.

Tiffany Dop / Tjibbe Veldkamp

Tiffany (13, ik-persoon) heeft het niet gezellig thuis en is gewend om voor zichzelf op te komen, ook als het op vechten aankomt. Op een dag besluit ze dat ze een baby wil.

Moord met citroen / Jelleke Wieringa

Bruno en Brunhilde, Zuid-Afrikaanse tieners, vluchten van huis weg, omdat zij denken dat ze de buurvrouw met een citroen hebben vermoord. Nadat ze diverse vermommingen hebben geprobeerd, komen ze in aanraking met een drugshandelaar.