Blokje om / Judith Vanistendael

Judith Vanistendael, een naam die ik maar eens moet gaan onthouden. Als ik eerder opgelet zou hebben, had ik haar naam kunnen herkennen van de illustraties van de boekenserie over Rosie en Moussa van Michael de Cock (een serie die wel in het zonnetje gezet mag worden in de komende Kinderboekenweek met thema vriendschap) of Het Koeienboek van Bibi Dumon Tak.

Bij Blokje om is ze een totaal ander pad ingeslagen: het tekstloze prentenboek is gemaakt met een risograaf: een stensilmachine waarbij iedere kleurlaag apart wordt aangebracht. Een leuk interview hierover met haar staat in het tijdschrift Lezen (nr. 2 van 2018).

Blokje om begint met een geel vierkant dat van kleur verandert en vervolgens van vorm. Het hele boekje door blijft alles veranderen en komt er van alles te voorschijn, van allerlei soorten dieren, een huis, de zee, gezichten. En uiteindelijk verandert het weer terug naar het vierkant waar het mee begon: tja, als een blokje omgaat, kom je uiteindelijk ook weer op dezelfde plek uit. Er is geen tekst, maar het boek is fantastisch om voor te lezen: je kunt kleuren en vormen benoemen, raden wat er nu weer tevoorschijn gaat komen, dieren benoemen, gezichtsuitdrukkingen. Het is een juweeltje om te zien, een waar kunstwerkje. En het was ontzettend leuk om voor te lezen (als je dat zo kunt noemen) in de bibliotheek: het nodigt enorm uit om ‘mee te doen’ en dat deden de kinderen!

Er zijn veel prentenboeken over kleuren en vormen, maar deze was er nog niet. Voor elke bibliotheekcollectie, maar ook heel mooi om cadeau te doen.