Noem me Nathan [STRIP] / Catherine Castro & Quentin Zuttion ; vertaald [uit het Frans] Arend Jan van Oudheusden

De 12-jarige Lila heeft zich altijd een jongen gevoeld. Dat weet niemand, behalve zijn vriendinnetje Faustine. Als Lila borsten krijgt en voor het eerst ongesteld wordt begint hij van zichzelf te walgen. Lila’s ouders proberen begrip te hebben voor zijn wensen om jongenskleren te dragen en zijn haar kort te knippen, maar hebben geen idee waarom Lila het zo moeilijk heeft.

Nathan

Aanvankelijk sluit Lila zich af, maar als op school wordt ontdekt dat Lila zichzelf verwondt, en Lila ook een slecht rapport heeft, willen zijn ouders weten wat er toch aan de hand is. De bom barst als zijn ouders vragen of hij soms een jongen wil worden. En voor het eerst zegt Lila dat ze hem voortaan Nathan moeten noemen.

Psychiater

Na verschillende gesprekken die Nathan met een psychiater heeft, worden zijn ouders erbij gehaald en licht de psychiater hen samen met Nathan in: Nathan heeft geen psychische stoornis, maar genderdysforie. Gesteund door zijn ouders en vrienden gaat Nathan het proces in om van geslacht te veranderen.

Borsten

Het verhaal wordt verteld in stripvorm. De illustraties vertellen niet alleen het verhaal, maar laten ook de emoties en worstelingen van Nathan goed zien, zoals een twee pagina’s vullende illustratie waarin hij verdrinkt in borsten.

Verlies

Mooi dat de strubbelingen en het verdriet van ouders en broertje Théo ook aan bod komen: ze willen heel graag Nathan steunen, maar hebben het ook heel moeilijk met het gevoel van verlies van hun dochter en grote zus. Ook stuiten ze op onbegrip van de omgeving en Théo ook op akelig pestgedrag.

In transitie

Er zijn wel steeds wat meer jeugdboeken over transgender, maar volgens mij niet of nauwelijks over het proces van in transitie gaan. In ieder geval is dat wel uitgebreid aan bod gekomen in Meisje van Mars van Anna Woltz in de Slash-reeks (een serie waarbij een bekende jeugdboekenauteur het waargebeurde verhaal van een jongere beschrijft). Dat boek is voor jongeren vanaf 15 haar. Noem me Nathan is voor een wat jongere doelgroep: vanaf ca. 12 jaar.

Waargebeurd

Uitgegeven in de Querido Glow reeks: een door Edward van de Vendel geïnitieerde serie waarin queerjongeren zich kunnen herkennen. Noem me Nathan is een toegankelijke graphic novel voor jongeren vanaf 12 jaar, om zich in te herkennen of om juist meer begrip te krijgen. Dat er nog niet veel is over dit onderwerp, maakt het boek extra waardevol. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Kreeg een Bronzen Penseel 2022.