Logboek van tot nu toe onbekende dieren / R. Laurence van Heden tot Elders ; ter hand gesteld door Sylvia Weve

Geweldig grappig boek met illustraties en omschrijvingen van niet bestaande dieren in wat er uitziet als een oud beduimeld logboek. Lees vooral eerst de achterkant voor het (verzonnen) verhaal over de vondst en het herstel van het logboek van R. Laurence van Heden tot Elders.

Voor elk wezen zijn er twee pagina’s met illustratie, Latijnse en Nederlandse naam en omschrijving en kenmerken, die ook weer voorzien zijn van extra illustraties ‘ter verduidelijking’. Het zijn enorme nonsensdieren en in ieder dier zit een voor ons bekend object verwerkt, zoals een globe,  een naaimachine of bij de slotslak (Cochlea Arx) groeien er twee torens op zijn slakkenhuis die buitengewoon veel lijken op de watertoren op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.

Het boek ziet er prachtig uit en ik heb erg veel gelachen om de idiote omschrijvingen. Ik kan me voorstellen dat het verzinnen en maken van dit boek enorm leuk moet zijn geweest. Het eind was voor mij een beetje abrupt, maar wellicht had de heer van Heden tot Elders zijn werk ook nog niet helemaal af toen hij het om onduidelijke reden verloor.

Voor wie nog meer wil lezen/weten over ‘onbekende’ dieren kan ik van harte ook aanraden:

Slaapkamernachtdieren : van Ammehoela tot Zwamneus / Loes Riphagen [tekst en ill.]
Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar (maar ook leuk voor oudere kinderen)

Tjibbe Tjabbes’ wereldreis / Harm de Jonge ; met oorspronkelijke tek. en schilderwerken van Fiel Venius [i.e. Fiel van der Veen ;fotogr.: Harm de Jonge … et al.]
Vanaf ca. 9 jaar