Ik denk dat ik ontvoerd ben en andere gedichten / Pim Lammers ; met tekeningen van Sarah van Dongen

In november 2020 hield Pim Lammers tijdens de IBBY boek&groetdag een verhandeling over gender- en seksuele diversiteit in de kinderliteratuur, over het belang daarvan en over het geweldige queerkinderboeken.nl, nieuw onderdeel van queerboeken.nl. Hierbij droeg hij ook gedichten voor uit zijn nieuwe bundel Ik denk dat ik ontvoerd ben en andere gedichten. En ik dacht: wat een lieve jongen, wat kan hij mooi vertellen, wat fantastisch dat die site er nu is en wat een toffe gedichten! Ik zette de bundel op mijn ellenlange te-lezen-lijst, en heb het onlangs – net als vele anderen – als steunbetuiging gekocht (drie exemplaren). En natuurlijk omdat ik het sowieso nog heel graag wilde lezen en bekijken.

De gedichten gaan over allerlei gezinssituaties en diversiteit: van een kind dat denkt ontvoerd te zijn omdat zijn of haar ouders zo saai zijn, mamaverdriet omdat een van haar zonen het nest heeft verlaten (oe, beetje herkenbaar), een neef met make-up, verdrietig zijn omdat de verkering van grote broer uit is, tante Ben die in geen enkel hokje past en vele andere omstandigheden in allerlei verschillende gezinnen. Je komt lieve situaties tegen, grappige, droevige, en herkenbare. Iedereen vindt wel iets herkenbaars. Mijn man gaf zijn baas een van onze drie bundels cadeau voor zijn dochtertjes. Die sloeg de bundel open en vond meteen zijn dochters in het hilarische Grote Zussenland.

De illustraties zijn vrolijk en kleurig, ietwat slordig, lief en grappig, met (veel diverse) mensen met bolle lijven, lange benen, puntige neuzen en glimlachjes. Er zijn veel gezellige, huiselijke details, zoals rondslingerend speelgoed, huisdieren, boeken en kranten, eten en drinken. Een schaal met chocoladekoekjes kom je regelmatig tegen, bananen en het allermeest het drinkglas: zelfde model, verschillende kleuren. Gelukkig hoeven de mensen dus op bijna geen van de pagina’s dorst te hebben. De allerliefste illustratie vind ik de voorlezende papa, met onder zijn ene arm een ingebakerde baby, en onder de andere arm een kleuter in pyjama en konijnenslofjes. Allemaal met een glimlachje, op de grond speelgoed, en op de bankleuning het glas en een kat.

Wat is deze dichtbundel aandoenlijk en lief, divers, herkenbaar en grappig. Gedichten om je in te herkennen, gedichten om gezellig andere mensen en gezinnen te zien. Of gewoon gedichten die heel leuk zijn om (voor) te lezen. Opgesierd met ook al even geestige en aandoenlijke illustraties. Ik denk dat ik ontvoerd ben en andere gedichten is een van de thematitels bij de komende Kinderboekenweek die dit jaar als thema heeft: Bij mij thuis. En daar past deze dichtbundel perfect bij. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. Aanvulling 30-3-2023: inmiddels ook genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023.