Het lied van de vreemdeling / Linda Dielemans

Als Neanderthalermeisje Une stiekem (en min of meer gedwongen) op jacht gaat met stamgenoot Sumi, vindt er een noodlottig ongeluk plaats. Une is totaal overstuur en durft niet meer terug naar haar stam. Haar gehuil trekt de aandacht van een reizende stam van moderne mensen die besluit zowel de vangst (een stier) als het meisje mee te nemen.

Straf

Nano, zoon van het stamhoofd, ontfermt zich over dit vreemde meisje dat er heel anders uitziet en een onbegrijpelijke taal spreekt. Als de stammen elkaar treffen en Une aan haar eigen stam vertelt wat er gebeurd is met Sumi, besluit haar stamhoofd haar te straffen. Nano schrikt van de barbaarsheid van deze straf, redt Une en samen gaan ze er vandoor.

Reis

Terwijl Nano en Une een reis maken op zoek naar Ohé (de godin waar Unes stam in gelooft) om haar te vragen wat ze moet doen, blijven de twee stammen bij elkaar. Echt samen wordt het niet: ze spreken een andere taal en begrijpen elkaars gebruiken niet. Ze leven meer naast elkaar dan met elkaar.

Vulkaan

Als Nano en Une uiteindelijk terugkeren, slaat de vlam alsnog in de pan en breekt er een bloedige strijd tussen beide stammen uit. Ook de aarde komt tot leven in een vernietigende vulkaan. Is het Ohé’s straf? En kunnen de overlevers zich verzoenen om het samen te redden?

Prehistorie

Hoewel ik eigenlijk niet zo geïnteresseerd ben in de prehistorie, weet Linda Dielemans (zelf archeoloog) het verhaal zo meeslepend en met vaart en spanning te brengen, dat dat helemaal niet meer uitmaakte. Sterker nog: ik raakte eigenlijk steeds geïnterresseerder en heb van alles lopen opzoeken over met name Neanderthalers. Volgens mij is dat ook precies de bedoeling van de schrijfster, die al meerdere boeken over de prehistorie schreef, waaronder Schaduw van de Leeuw (winnaar van de Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019 in de categorie 10-12 jaar) en Brons (die genomineerd werd voor de Woutertje Pieterseprijs 2020 en een Vlag&Wimpel 2020 van de Griffeljury ontving).

Spannende en meeslepende prehistorische jeugdroman voor kinderen vanaf ca. 11 jaar die tegen een stootje kunnen (heftige onderwerpen zoals het afhakken van een vinger, kannibalisme en de vulkaanuitbarsting worden niet geschuwd).