Het ( buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar / J.B. Morrison ; vertaling [uit het Engels] Ineke van Bronswijk

Een beetje afwijkende blog dit keer: het gaat namelijk meer over de schrijver dan over het boek. Bovendien schreef ik het eigenlijk al in 2015 (toen ik nog geen blog had) voor de Facebook pagina van de bibliotheek waar ik werk. Komende zaterdag ga ik naar een concert van de schrijver, of in dit geval: de muzikant. En het leek me daarom leuk om het oude stukje even uit het stof te halen, zeker omdat het boek echt een aanrader is (en de muziek ook):

Het was in 1987 dat de Britse band Jamie Wednesday vlak voor een optreden uit elkaar viel en twee van de bandleden (Jim Bob en Fruitbat) besloten het gat te vullen en samen met de drumcomputer (die als volwaardig bandlid werd beschouwd) het optreden te doen onder de naam Carter The Unstoppable Sex Machine (later Carter USM).

Vooral in Engeland maar ook daarbuiten waren ze erg succesvol met een muziekstijl die zich wat lastig laat omschrijven: indie/post-punk met veel gebruik van samples, poëtische maatschappijkritische teksten doordrenkt met een heleboel stukjes en hapjes (Zuid-) Londen.

Na 10 jaar ging de band uit elkaar en nog eens 10 jaar later in 2007 besloten ze maar eens een afscheidsconcert te geven in de Brixton Academy in Londen.
Dat concert was zo razendsnel uitverkocht, dat er een tweede concert werd gepland in Schotland.
Deze concerten waren een groot feest. Het afscheid liep wat uit de hand: het reunieconcert werd tot 2014 een jaarlijks terugkerend iets.

Ondertussen waren Jim Bob en Fruitbat ook allang bezig met andere dingen: Fruitbat ging verder met de band Abdoujaparov, Jim Bob maakte muziek onder verschillende namen, deed mee in een musical en schreef een boek over zijn tijd in Carter USM: ‘Goodnight Jim Bob’.

Dit was het begin van zijn schrijfcarrière, want hierna schreef hij onder de naam J.B. Morrison drie romans, waarvan de tweede ‘The extra ordinary life of Frank Derrick, age 81’ inmiddels meerdere vertalingen kent, waaronder Nederlands.

Een verhaal over een oudere man, behoorlijk eenzaam, tot zijn leven wordt opgeschud door de thuishulp die hem, nadat hij is overreden door de melkkar, een keer per week komt helpen. Een tragi-komisch boek met intelligente humor over een charmante man om van te houden, met een kritische ondertoon wat betreft de zorgindustrie en de infantiele benadering van ouderen.
Nieuw in onze collectie en een actueel onderwerp, zeker deze week: vanaf vandaag t/m 3 oktober is de Week tegen Eenzaamheid.

Nota bene: in 2016 kwam de vertaling van het los te lezen tweede deel uit: ‘Frank Derricks vakantie om nooit te vergeten’.