Een pop voor Hannah / Peggy Poppe & Ann De Bode

Dit kleine donkere boekje had meteen mijn aandacht toen ik het zag staan tussen de nieuwe boeken. Het ziet er niet uit als een vrolijk boekje en dat is het ook zeker niet: het is een klein verdrietig waargebeurd verhaal over een Joodse moeder ten tijde van de Tweede Wereldoorlog die in gevangenschap stiekem een pop voor haar dochtertje maakt.

De gevangen moeder was de oma van de schrijfster, het meisje haar moeder. Schrijfster Peggy Poppe begint het boekje met het voorstellen van haar oma, die ze nooit gezien heeft, want ze is nooit meer terug gekomen.

Esther besluit in gevangenschap stiekem een pop voor haar dochter Hannah, die nu door haar opa en oma verzorgd wordt, te maken. De vrouwen waarmee ze bevriend is geraakt in de gevangenis helpen mee aan haar geheime project. Als de pop klaar is verstoppen ze haar in de vieze was: de was wordt bij familie van de gevangenen afgeleverd zodat die de was voor hun dierbaren kunnen doen. Zodra de pop klaar is wordt het verhaal verder vanuit de pop verteld. Een spannende reis volgt: Komt ze wel waar ze moet zijn? Zal ze niet ontdekt worden? De was stinkt, de reis is benauwd met al die andere manden in de volgeladen vrachtwagen en uiteindelijk wordt de wasmand onbeheerd achter gelaten en voor een deel geplunderd. Gelukkig komt de overgebleven was, met pop, bij de juiste mensen en herkent oma de stof van het jurkje van de pop als die van de onderjurk van haar dochter. Zo komt de pop van mama Esther bij haar dochter Hannah en daar putten zij beiden troost uit.

Wat een lief en verdrietig verhaal over moederliefde en troost, over oorlog, gevangenschap en gescheiden worden van je kind/van je ouder. Voor kinderen vanaf 10 jaar, die het volgens mij niet zelf zullen pakken gezien de sombere uitstraling. Goed te gebruiken bij projecten over oorlog.