De wereld achter het hek / Zana Fraillon ; vertaling [uit het Engels]: Aleid van Eekelen-Benders
Subhi (een Rohingya jongetje uit Birma/Myanmar) zit al zijn hele leven opgesloten in een vluchtelingenkamp in Australïe. Dit is zijn wereld en meer kent hij niet. Hij zit daar samen met zijn depressieve moeder en grotere zus. Het is een akelige plek, met slecht eten en hygiëne en (op één man na) nare bewakers (de ‘Overhemden’) en vooral zonder vermaak, educatie, hoop of toekomst. Subhi is een lieve jongen die er het beste van probeert te maken, graag fantaseert en snakt naar verhalen. Maar sinds zijn moeder alleen nog maar moe in bed ligt vertelt ze geen verhalen meer. Ook heeft Subhi de weinige boeken in het kamp allemaal al gelezen.
Jimmie is een meisje dat nabij het kamp woont samen met haar vader en broer. Sinds de plotselinge dood van haar moeder een paar jaar eerder spijbelt ze wat af (vader werkt hard en veel om de eindjes aan elkaar te knopen en merkt het niet), waardoor ze zoveel school heeft gemist dat ze niet kan lezen en schrijven. Een enorm gemis, zeker omdat haar moeder een boek met door haarzelf opgetekende verhalen heeft achtergelaten. Jimmie vermaakt zich door op ontdekkingstochten te gaan en laat zich daarbij niet tegenhouden door hekken. Zo staat ze op een nacht, met haar moeders boek onder de arm, oog in oog met Subhi in het vluchtelingenkamp. En dat is het begin van een hele bijzondere vriendschap. De verhalen in het boek van haar moeder (over haar voorouders) komen steeds terug en geven een boodschap van hoop, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn.
Prachtig, zeer aangrijpend en meeslepend boek dit, over vluchtelingen, over je afkomst en deze in ere houden, over de kracht en het belang van verhalen, over vriendschap, familie en verlies en niet te vergeten: een aanklacht tegen de afschuwelijke manier waarop vluchtelingen op veel plekken in de wereld behandeld worden.
Geef een reactie