De Veger : het verhaal van een meisje en haar monster / Jonathan Auxier ; uit het Engels vertaald door Esther Ottens

Dit boek heb ik voorgelezen aan mijn 12-jarige dochter. En als ik iets schrijf over een boek dat ik heb voorgelezen, schrijft ze graag ook een stukje:

De Veger gaat over Nan Mus, een meisje dat een schoorsteenveger is. Ze leefde vroeger bij ‘de Veger’, maar sinds hij spoorloos is verdwenen en alleen zijn hoed en een roetje achterliet, woont en werkt ze voor Wilkie Crudd. Elke dag veegt ze schoorstenen net als de andere kinderen die bij Crudd wonen: Muisje, Snipper, Shilling-Tom en Roger. Met Roger kan ze niet goed omgaan. Als ze een keer vastzit in een schoorsteen en Roger haar probeert te vermoorden wordt ze gered door het roetje van de veger. Maar hoe? En wat gebeurt er verder met haar? ‘De Veger’ is een spannend maar ook mooi en droevig boek. Je wordt er vanaf de eerste zin in getrokken en kan niet meer stoppen met lezen. Ook zie je veel dingen van het vroegere Londen.

Kinderen in erbarmelijke omstandigheden in negentiende-eeuws London: ik moest zo nu en dan aan Charles Dickens denken. Alleen heeft dit boek ook een fantasy-element: Nan heeft een monster: een Golem om precies te zijn. Hij is goedaardig en een fijne vriend voor Nan, maar zij leert dat Golems er zijn met een reden en dat als ze hun taak hebben uitgevoerd, ze verdwijnen. Behalve de verschillende problemen die Nan heeft (Crudd is een kwaadaardige bruut, zorgen om het kleine jongetje Muisje, haar Golem verborgen houden voor de wereld), hangt dit ook als het zwaard van Damocles boven haar: ze weet niet waarom Charlie (zo heeft ze de Golem genoemd) er is en wil hem ook niet verliezen.

Af en toe zijn er terugblikken in het verhaal naar de tijd dat Nan nog samen was met de man die altijd ‘de Veger’ wordt genoemd. De Veger was een hele vriendelijke man die zich als een (groot)vader over Nan ontfermde, die haar altijd mooie verhalen vertelde, en haar welzijn boven het zijne liet gaan. Tot de dag dat hij spoorloos verdween. Hoe meer terugblikken, hoe meer je een beeld krijgt van wat er waarschijnlijk met hem gebeurd is. Voor Nan worden de dingen gelukkig aan het einde duidelijk: wie was de Veger en waarom verdween hij? En waarom is de Golem er?

Een prachtig en meeslepend verhaal dat een mooi beeld geeft van Londen in de negentiende eeuw. Lees vooral ook het nawoord van de schrijver. Met hierin de totstandkoming van het verhaal, het fenomeen Golem en waar dat nu vandaan komt, maar ook over Londen in de negentiende eeuw en het leven van de vegertjes in het bijzonder.