Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

Month: augustus 2024

Ik was Alice

Ik was Alice / Melanie Benjamin ; vertaald [uit het Engels] door Erica Feberwee

Het is alweer tien jaar geleden dat een vriendelijke oudere heer in mijn (vorige) bibliotheek vroeg om alles over Alice in Wonderland. Veertien titels vond ik aanwezig: volwassen en jeugd, Engels en vertalingen, originele tekst, vereenvoudigd, bewerking, gebaseerd op, strips en een eerste leesboekje. Nadat hij de hele avond aantekeningen had zitten maken, vond ik bij sluiting de stapel met een briefje ‘Dank!’ er bovenop.

Lees verder

De Boebalas

De Boebalas / Nancy Bosmans ; met illustraties van Lisa van Winsen

De drie zusjes Neah, Ayah en Avah zijn op bezoek bij hun Ghanese oma. Ze hopen dat ze weer een van de drie P’s te eten krijgen (patat, pannenkoeken of pizza), maar op tafel komt fufu met okrasoep, waar met afgrijzen op gereageerd wordt: ‘OMA, WIJ LUSTEN DIT NIET!’

Lees verder

Coco en het gekke ding

Coco en het gekke ding / Loes Riphagen

Laatst trof ik deze nieuwe over vogeltje Coco bij de nieuwe boeken. Ik bekeek het even snel en had er meteen al erg veel lol in. Omdat het over een ballon gaat die uiteindelijk knalt, rende ik er ook direct even mee naar mijn Boekstart-collega, aangezien zij net daarvoor een klein incident met een knallende ballon bij een vertelvoorstelling had gehad.

Lees verder

De spin en de sleutel

De spin en de sleutel / Anna Woltz

Jongen, meisje, noodgedwongen met elkaar opgescheept, ze zijn tegenpolen en moeten elkaar niet. Maar ieder heeft zijn eigen verhaal en langzaam groeien ze haar elkaar toe. Welk boek van Anna Woltz omschrijf ik hier? Het zouden er meerdere kunnen zijn. En toch … werd ik ook hier meteen weer in het verhaal gesleurd. Wat is hier aan de hand, wat is er gebeurd en hoe gaat het verder? De spin en de sleutel heeft natuurlijk ook niet voor niets een Zilveren Griffel gewonnen, was genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs én was Leestip van het Jonge Jury Boekgenootschap.

Lees verder

De reis van Manie Schaafijs

De reis van Manie Schaafijs / Zindzi Zevenbergen ; met illustraties van Hedy Tjin

Ik wilde van de lijst met Griffels en Penselen 2024 een B-boek lezen (leesboek voor kinderen tussen ca. 9 en 12 jaar). Ik had nog te lezen: Zebedeus en het ganzenbord van Wisse, Het kleine heelal, Het touw en de waarheid en dus De reis van Manie Schaafijs. En allemaal wil ik graag lezen. Maar het is zomer, en Manie Schaafijs stond me daar toch toe te shinen met zijn schaafijskar vanaf een woest aantrekkelijk roze, exotische kaft. De keuze was nu eens een keer gauw gemaakt.

Lees verder

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑