Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

Tot op de draad

Tot op de draad : de vele levens van oude kleren / Ileen Montijn ; beeldredactie Annemiek Overbeek

Nadat ik een tijd geleden (voordat ik deze blog begonnen was) een stukje had geschreven op Facebook over De voddenkoningin van Saskia Goldschmidt, had iemand mij dit boek aangeraden. Ik weet niet meer wie het was, maar het was wel een goede tip (wat te lezen na …). Waar De voddenkoningin fictie is (gebaseerd op het leven van Laura Dols), is Tot op de draad non-fictie: de cultuurgeschiedenis van mode en kleding in Nederland, van arm tot Koninklijk Huis.

In vergelijking met nu, waar je met tassen vol wegwerpkleding bepaalde modeketens kunt verlaten zonder daar veel voor betaald te hebben, kostte kleding vroeger een godsvermogen. De armen waren daardoor voor kleding aangewezen op door de kerk geïnitieerde liefdadigheid, maar ook de mensen met geld gingen zuinig met hun kleding om: was iets uit de mode, dan werd het niet weggedaan, maar vermaakt zodat uit dezelfde stof weer een modieus kledingstuk tevoorschijn kwam. Kapotte kleding werd hersteld. Zelfs als iets echt tot op de draad versleten was, ging het niet weg, maar kreeg weer een nieuwe functie.

Maar ook de recycle-industrie van het verre verleden tot heden komt uitgebreid aan de orde. Een erg interessant stuk vond ik ook over kleding in en na oorlogstijd. De textielschaarste was zo groot, dat men wel met hele creatieve oplossingen moest komen en dat gebeurde ook. En wie wat hulp nodig had, kreeg tips uit de damesbladen.

Voor dit boek is uitvoerig onderzoek gedaan en aan het eind zit dan ook een lange bronnenlijst. Veel foto’s maken het boek extra aantrekkelijk en interessant. Ook zijn er veel verwijzingen naar kostuums in verschillende musea en naar literatuur. Zo had ik niet verwacht dat ik door het lezen van dit boek Deel III van Verzameld werk van Theo Thijssen aan mijn nog-te-lezen-lijst zou toevoegen (het gaat dan om het niet makkelijk los te verkrijgen Het taaie ongerief). Ook Woutertje Pieterse van Multatuli kwam ik een aantal keer tegen, maar die stond stond toch al op mijn lijst.

Voor wie is dit boek interessant? Voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, kleding, (cultuur-)geschiedenis. Kleding hoort gewoon bij ons, bij alles. Het zegt wat over je, over de tijd en de omstandigheden waarin je leeft en over je keuzes. Laten we er voor kiezen onze kleding wat meer te koesteren. Weg met de wegwerpkleding!

 

 

2 reacties

  1. Karla

    Naar aanleiding van jouw tip gelezen , gelijk mer de Voddenkoningin.
    Prachtige boeken en de combiticket echt een plus. Dank voor de tip!

    • Boekmama

      Leuk om te horen! En graag gedaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑