Rose Blanche / Roberto Innocenti ; met tekst van Christophe Gallaz & Roberto Innocenti

Roberto Innocenti maakt prentenboeken met behoorlijk realistische illustraties voor grotere kinderen. Van het op Roodkapje gebaseerde Meisje in het rood en een Assepoester in Art Deco stijl tot verhalen over de Tweede Wereldoorlog, zoals het al wat oudere waargebeurde Erika’s verhaal over een Joodse moeder die haar baby uit de trein gooit en het nieuwe Rose Blanche. Nou ja … nieuw: oorspronkelijk uitgegeven in het Frans in 1985, en nu vertaald vanuit het Engels (vertaler is niet vermeld).

We zien de oorlog een Duits stadje binnenkomen door de ogen van het meisje Rose Blanche: mannen trekken soldatenkleren aan en vertrekken. Legervrachtwagens scheuren continu door de straten. Wat zou er in zitten? Als een klein jongetje uit een van de vrachtwagens ontsnapt en weg rent, wordt hij tegengehouden door de burgemeester en alsnog in de vrachtwagen gezet. Rose volgt de vrachtwagens en komt uit hij een kamp met magere kinderen achter elektrisch prikkeldraad. Rose geeft ze het stukje brood dat ze in haar tas had en vanaf die dag verzamelt ze stiekem iedere dag eten om naar de kinderen te brengen.

Prentenboek met weinig tekst (drie regels per pagina) en grote realistische prenten. Gezien het onderwerp, en vooral het heftige en verdrietige einde zeker geen prentenboek voor jonge kinderen maar voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Goed te gebruiken bij projecten over oorlog.