Paul Poiret : dromen van de Oriënt / Enzo Pérès-Labourdette
Het Gemeentemuseum in Den Haag geeft al jaren prachtige prentenboeken uit bij de tentoonstellingen, gemaakt door grote namen uit de kinderboekenwereld. En meerdere van deze boeken zijn ook in de prijzen gevallen. Dat de boeken ook best leerzaam zijn (ik heb ze allemaal gelezen/voorgelezen) merkte ik toen in vorig jaar voor het eerst in het museum was, en ik dankzij de prentenboeken van alles in de Wonderkamers (het interactieve gedeelte van het museum) herkende.
Dit nieuwste boek zag ik voor het eerst in een boekhandel en niet alleen was ik verkocht door het boek, ook wilde ik meteen naar de tentoonstelling: Art Deco. Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit van Paul Poiret gehoord had, maar hij was ontzettend belangrijk in de mode- en kunstwereld. Zoals te lezen op de site van het Gemeentemuseum: ‘Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij bevrijdde dames van het korset, ontwierp opvallende kimono-vormige mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’. Poiret omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn eigen creaties……Poiret creëerde een eigen stijl die van grote invloed zou zijn op de westerse kunstwereld. Deze stijl, en die van de kunstenaars met wie hij zich omringde, zou het kraambed blijken van de art deco. Poiret kan dan ook met recht de vader van de art deco worden genoemd.’
Met weinig tekst en veel prachtige, kleurige, uitbundige illustraties wordt in het kort het levensverhaal van Poiret verteld: hoe de aanvankelijk onbekende paraplu-bezorger zich met veel creativiteit, fantastische ideeen en doorzettingsvermogen opwerkte en het grauwe Parijs omtoverde in een stad vol kleur.
Als experiment had ik het boek meegenomen in mijn voorleesmandje voor het voorlezen in de bibliotheek. Eigenlijk te moeilijk voor mijn doelgroep (4-7 jaar), maar zowaar zaten er een paar meisjes in mijn publiekje die zeker ouder dan 7 waren, en die kozen het boek om voor te lezen en leken het te waarderen.
Zit ik alleen nog met een ding: in ‘Coco – of het kleine zwarte jurkje’ door Annemarie van Haeringen, een uitgave van het Gemeentemuseum uit 2014 heb ik geleerd dat Coco Chanel de vrouw uit het korset heeft gered, maar hier is het Paul Poiret. Ik neem aan dat we ze er beiden dankbaar voor mogen zijn, maar wie was het eerst? Wie mag met de eer strijken?
Geef een reactie