Het boek van het leven : over bolle buiken, bonenbaby’s en kraamfeesten / Floortje Zwigtman & Sassafras De Bruyn
Ik heb drie kinderen, en vooral toen ik zwanger was van de eerste las ik verschillende boeken over zwangerschap, bevallen en de kraamtijd: handige, praktische boeken. Naast zulke boeken is er nu ook dit boek en het is zoveel mooier en leuker om te lezen (en te bekijken)!
In dit grote dikke boek bestaande uit vier delen vertelt Floortje Zwigtman van alles over (1) de kinderwens, partnerkeuze (in deze) en het verwekken van nageslacht, (2) de zwangerschap, (3) geboorte en (4) het grootbrengen van een baby. Bij al deze verschillende stadia gaat het niet alleen over wat gangbaar is in Nederland, maar ook over geschiedenis, andere culturen, andere landen, rituelen, gebruiken, volksgeloven en soms over dieren. Het is zo geschreven dat je voor je gevoel een prachtige sprookjesbundel leest, terwijl je weet dat de informatie klopt.
Maar klopt het ook allemaal? Dat lijkt mij wel: aan het eind van het boek zit een literatuurlijst met 24 (veelal Engelstalige) titels. Voor dit boek is uitgebreid onderzoek gedaan. Afgezien daarvan is inhoudelijke redactie gedaan door drie deskundigen: een gynaecoloog, een biologe en een kraamverzorgende).
Het boek van het leven is rijkelijk geïllustreerd: van paginavullende illustraties tot heel veel kleine. De kleuren zijn vooral warmgeel, rood zwart en zachtgroen, wat het boek een prachtige en warme uitstraling geeft, maar de illustraties zitten ook boordevol grapjes. Ik moest ook regelmatig aan Bruegel denken. En dat is niet helemaal toevallig: eerder maakte Sassafras De Bruyn een prentenboek over deze schilder: De jager en zijn hond.
Voor wie is dit boek nu bedoeld? Ik vind het absoluut een boek om cadeau te doen aan zwangere vrouwen: het is informatief en heerlijk om te lezen en te bekijken. Voor wie niet al die praktische boeken wil lezen of voor wie juist iets moois wil naast al die praktische boeken. Het boek is echter gericht op kinderen vanaf een jaar of 10. Hier en daar wordt het lezerskind zelfs rechtstreeks aangesproken: Als jouw moeder dat ook doet, zelfs als je vrienden erbij zijn en je het liefst van schaamte onder tafel wilt kruipen, bedenk dan: ze kan het niet helpen. Voorlezen kan ook aan iets jongere kinderen. Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, er vragen over hebben (of juist niet, lees het dan vooral voor: fijne manier om ‘vanzelf’ het gesprek te beginnen). En lijkt dit je nu een prachtig boek, maar spreekt het onderwerp je niet aan? Floortje Zwigtman en Sassafras De Bruyn hebben na dit boek ook samen een boek over Sinterklaas gemaakt: Het geheime boek van Sinterklaas. Ik kijk er alvast naar uit.
Geef een reactie