De woelige wereld van de worm : over een onderaards leven vol hindernissen / Noemi Vola ; vertaling [uit het Italiaans] Marion Everink

Over wormen zijn er maar weinig informatieve jeugdboeken. Ik kom tot vier, waarvan er twee dusdanig oud dat ze in veel bibliotheken inmiddels afgeschreven zullen zijn. Maar nu is er een behoorlijk dik, enorm roze, bijzonder grappig uitziend boek over de worm. Weet je na het lezen veel over de worm? Hmm nee dat niet echt: dit uit het Italiaans vertaalde boek van uitgeverij Parade lijkt meer gericht op vrolijk vermaak.

Uitgeverij Parade is volgens mij een behoorlijk nieuwe kinderboekenuitgever. Op hun website vind je nog niet veel titels, maar wat er staat ziet er erg aantrekkelijk uit. Op issuu.com vond ik dit: “De boeken van Uitgeverij Parade prikkelen de nieuwsgierigheid en zetten aan tot het doen van ontdekkingen. Ze zijn bestemd voor de allerkleinsten tot en met de leeftijd waarop kinderen zelfstandig lezen. Daarbij gaan luchthartigheid en plezier hand in hand. Opvallend is dat de thema’s origineel zijn en de boeken qua vormgeving en illustraties een lust voor het oog.” Ik kan me hier wel in vinden als ik de boeken op de website en in de aanbiedingsfolder bekijk en zeker wat betreft De woelige wereld van de worm .

De op het oog met stift gemaakte geestige illustraties beslaan het grootste deel van het boek en laten ons menselijke wormen zien, met haren op het hoofd en met allerlei outfits aan, wormen in auto’s, wormen op school, wormen in knus ingerichte kamers. Er is veel te zien en weinig tekst, waarvan een deeltje echt informatie geeft, maar het grootste deel absurde humor is. Zoals twee pagina’s met Beroemde regenwormen, waar een hoop bekendheden te herkennen zijn zoals Spiderman, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Maradonna, David Bowie. En zowaar één echt beroemde worm: Wimpie Worm uit de boeken van Richard Scarry (jeugdsentiment voor mij). Ik vraag me wel af hoeveel beroemde wormen door kinderen zullen worden herkend.

Uit wat rondsnuffelen op internet blijkt dat ook de informatie waarvan ik dacht dat die wel klopte, ook niet allemaal helemaal waar is. Waar gaat het boek dan eigenlijk over? Na het voorwoord waar ik hardop om moest lachen, komt nog het meest informatieve gedeelte waarbij dus niet alle informatie klopt en waarmee we alweer op een kwart van het boek zitten. Daarna gaat het boek over in complete onzin: het verhaal gaat over een worm met aan beide uiteinde een hoofd met eigen karakter en de strubbelingen die ze daardoor hebben. Als de worm door de bliksem wordt getroffen en in tweeën gehakt wordt waarbij hij zijn andere helft verliest, raakt hij in een identiteitscrisis. Het boek eindigt met Gedragsregels bij bliksem die je ruim kunt kopiëren en in de tuin leggen zodat regenwormen weten wat te doen bij onweer.

Heb ik iets geleerd: nauwelijks. Heb ik me vermaakt met dit boek: jazeker. Dit dikke roze boek vol hilarische gekkigheid zal vast veel kinderen aanspreken, in het bijzonder liefhebbers van Waanzinnige boeken. De woelige wereld van worm is in bibliotheken ingedeeld bij de informatieve boeken. Wij hebben het in het Makkelijk Lezen Plein geplaatst. Wie echt geïnteresseerd is in de regenworm (mogelijk dankzij dit boek), kan zich wat meer verdiepen met Hoe ademt een worm onder de grond? uit de serie Goeie vraag! of met Wormen uit de serie Junior Informatie.