De oorlog die mijn leven redde / Kimberly Brubaker Bradley ; vertaald [uit het Engels] door Ernst Bergboer

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog woont Ada in Londen en wordt door haar moeder gedwongen binnen te blijven in hun eenkamerappartementje: Ada heeft een klompvoet en kan niet lopen. Met bloed, zweet en tranen leert Ada zichzelf stiekem lopen op de momenten dat haar moeder aan het werk is in het café.

Bommen

Omdat gevreesd wordt dat Duitsland bommen zal gaan gooien op Londen, wordt besloten de schoolkinderen te evacueren, waaronder Ada’s kleine broertje Jamie. Ada mag niet mee van haar moeder. Op de ochtend dat de kinderen op school moeten verzamelen voor de evacuatie gaat Ada stiekem met Jamie mee. Gelukkig mag ook Ada mee evacueren.

Plek

In het stadje waar ze terecht komen wil echter geen van de gastgezinnen de vieze en verwaarloosde Ada en Jamie opnemen en worden ze min of meer onder dwang geplaatst bij mevrouw Smith. Ondanks dat mevrouw Smith helemaal geen evacués wilde en ondanks het feit dat Ada behoorlijk getraumatiseerd is en de oorlog gaat uitbreken, hadden Ada en Jamie niet op een betere plek terecht kunnen komen.

Gevoelens

Prachtig en hartverscheurend verhaal dat ik heb voorgelezen aan mijn 13-jarige dochter. En hier is dan ook een aanvulling van haar: Dit is een boek dat heel erg gaat over de Tweede Wereldoorlog in Engeland, maar ook over huiselijk geweld en heel erg over gevoelens. Je merkt heel erg hoe Ada denkt over mevrouw Smith (Susan) en hoe dit verandert en dat Ada zich heel slecht voelt door haar moeder die haar heel erg uitgescholden en geslagen heeft. Ook Jamie die nog heel klein is is slecht behandeld. Als ze bij Susan zijn gaat het een stuk beter en zorgt Susan er voor dat ze weten hoeveel ze waard zijn.
Ik vind het een echt super mooi boek door alle dingen die er in gebeuren en ik zou het graag nog een keer willen lezen.

(Voor)lezen vanaf ca. 10 jaar, maar absoluut ook een aanrader voor oudere kinderen en volwassenen. Het verhaal gaat verder in De oorlog die ik eindelijk won.