Crimineel Utrecht : de geschiedenis van misdaad in en om Utrecht / Daniel M. van Doorn & Evert Van der Zouw ; redactie Tektsbureau Tempelier

In Crimineel Utrecht worden een heleboel vooral in Utrecht stad gepleegde misdaden beschreven. Het gaat hierbij met name om de georganiseerde misdaad en het is natuurlijk geen totaalplaatje, want dat zou nooit in een boek passen. Grote en bekende zaken komen aan bod, zoals seriemoordenaar Hans van Zon, coffeeshop Sarasani, de dubbele werfkeldermoord, de roof van de monstrans uit Museum Catharijneconvent, evenals de allergrootste Nederlandse criminelen en hun link met Utrecht. Ook belangrijke plekken qua criminaliteit worden uitgebreid beschreven: het woonwagenkamp op de Huppeldijk, de woonboten aan het Zandpad, het Pieter Baan Centrum en de gevangenis aan het Wolvenplein.

Zegt dit je allemaal weinig? Dan kom je vast niet uit Utrecht. De schrijvers van dit boek hebben er drie jaar aan gewerkt en uitgebreid onderzoek gedaan. Het boek is niet geromantiseerd en de namen van personen en Utrechtse straatnamen en plekken vliegen je om de oren. Ben je ge├»nteresseerd in Utrecht en de geschiedenis van Utrecht, dan is dit absoluut een aanrader. Al lijkt het boek vooral aanbevolen te worden aan mensen die graag lezen over ‘True Crime’, maar ik denk niet dat die veel op mijn blog kijken ­čÖé

Ik heb dit boek vooral in de trein gelezen en het viel me regelmatig op dat mannen naar de kaft zaten te turen, iets wat ik weinig zie als ik kinderboeken lees (of ze kijken dan niet geïnteresseerd, maar verbaasd).

Op mijn verlanglijst had ik al staan In huis met een seriemoordenaar van Jan Terlouw en zijn dochter Sanne, die lang geleden onder een dak woonden met seriemoordenaar Hans van Zon en daar een boek over schreven, maar ben er nu wel nog benieuwder naar. Altijd fijn, als je door het ene boek weer graag een ander wil lezen.