Charlie en ik : ver van huis / Mark Lowery ; uit het Engels vertaald door Sandra C. Hessels

De dertienjarige Martin neemt op een dag zijn jongere broertje Charlie stiekem mee voor een speciaal uitstapje. Charlie is een bijzonder jongetje: te vroeg geboren overleefde hij tegen de verwachtingen in. Wel met hartproblemen, astma en een behoorlijke portie impulsiviteit: een enorm vrolijk, maar kwetsbaar mannetje. Martin wil hem meenemen naar een plek waar ze heel gelukkig waren: het stadje van hun laatste vakantie.

Het vergt een enorme treinreis van honderden kilometers om er te komen. Marty heeft zich goed willen voorbereiden, maar dat is niet helemaal gelukt: omdat hij bang is dat twee kinderen niet zonder volwassenen mogen reizen, koopt hij een kaartje voor volwassenen voor zichzelf en heeft hij geen geld meer voor een kaartje voor zijn broertje. Ook heeft hij de uitgeprinte reisplanning thuis laten liggen. Bewapend met rugzak met een paar boterhammen en de de speciale kerstkoektrommel met de extra lekkere koekjes beginnen ze half zwart reizend aan het grote avontuur.

Terwijl Charlie vooral een hoop impulsieve en gekke dingen doet, wordt Martin continu geplaagd door angst en paniek. Op een gegeven moment begin je je toch af te vragen wat er met hèm aan de hand is. Als het echt volledig uit de hand loopt, en Martin zijn rugzak èn broertje kwijt is, komt er gelukkig hulp uit onverwachte hoek: van een andere wegloper: het oudere, boze meisje Hen. En dat was ook wel nodig. Het verhaal raakt in een stroomversnelling en neemt een flink onverwachte wending. Het begint duidelijk te worden waarom hun laatste vakantie zo belangrijk was en wat er toch aan de hand is met de ouders van de jongens.

Tussen de hoofdstukken zit steeds een gelinieerd vel met daarop een gedicht van de hand van Martin. Gedichten schrijft hij sinds hij in de dichtclub zit onder leiding van meneer Hendrix. Ook onderweg schrijft hij: het helpt hem wanneer hij te gestrest wordt. Door het boek heen vertelt Martin regelmatig een en ander over deze meester waaruit je kunt concluderen dat het een vriendelijke, fijne man is. Pas aan het eind wordt duidelijk wat echt de rol van meester Hendrix was en gun je ieder kind dat dreigt te verdrinken op school, op wat voor manier dan ook, zo’n meester (of juf).

Verhaal dat je meesleurt in een wilde reis vol paniek om op een gegeven een onverwachte looping te nemen. Vlag & Wimpel 2019 van de Griffeljury (12-15 jaar) en tevens aanrader voor komende Kinderboekenweek met thema Reis mee!