Brons : over glimmende schatten in mistige moerassen / Linda Dielemans ; met tekeningen van Sanne te Loo

Dit boek heb ik voorgelezen aan mijn 13-jarige dochter en zij schreef er een stukje over: Brons is een boek dat gaat over de bronstijd. Vanaf het begin tot het einde ongeveer. Hoe brons is ontstaan, hoe ze het hebben gevonden, wat mensen er mee deden en over depositie. Maar ook over goden en moorden. Over alles wat met brons te maken heeft eigenlijk. Ik vind Brons een heel interessant en leuk boek. Ik heb er heel veel leuke dingen over geleerd en grappige dingen. Ook een heel handig boek als je meer over brons wilt weten. Zeker leuk om te lezen!

Kan dat nu interessant zijn: een boek over brons? Het grappige is dat schrijver Linda Dielemans deze vraag al had verwacht, want het eerste hoofdstuk heet dan ook ‘Huh? Een boek over brons?’. Dat ze het zelf interessant vindt spat er van af, en inderdaad: ze weet het echt heel boeiend te brengen. Zelfs de stukken die wellicht saai zouden kunnen zijn weet ze leuk onder woorden te brengen. Ze praat regelmatig rechtstreeks tegen de lezer en geeft veel voorbeelden linkend aan deze tijd. Maar zoals mijn dochter hierboven al schreef, gaat het niet alleen om praktische zaken, maar ook om hoe de mensen in de bronstijd leefden, dachten en geloofden. Behalve brons zijn er ook lichamen uit de bronstijd gevonden en deze mensen waren niet altijd op natuurlijke wijze om het leven gekomen, maar door geweld. Brons is, zoals Linda Dielemans zelf zegt, ‘een behoorlijk spannend onderwerp’.

Het fraai geïllustreerde boek ziet er in eerste instantie uit als een jeugdroman. Sla je het boek open op de inhoudsopgave, dan zie je dat ieder hoofdstuk een eigen kleur en symbool heeft. Elk hoofdstuk begint met een informatief gedeelte en eindigt met een verhaal, waarbij bij het verhaal de hoofdstukkleur als achtergrondkleur is gebruikt. Brons is heel erg tot leven gebracht door deze verhalen. Het brons zelf is namelijk steeds de hoofdpersoon: brokken kopererts uit de bergen, een mantelspeld, een bijl, een zwaard en een godenzwaard vertellen zelf, heel beeldend, hun eigen spannende levensverhaal.

Dit is absoluut een boek in de categorie “die was er nog niet”: er zijn niet of nauwelijks jeugdboeken over dit onderwerp, laat staan in zo’n (mooie) vorm. Brons is dan ook genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2020. De winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs wordt op zaterdag 11 april bekend gemaakt in De Taalstaat op NPO Radio 1. Mijn dochter en ik hebben genoten van het boek èn zijn er een stukje wijzer van geworden.