Aladdin / tekst Sjoerd Kuyper
Aladdin heb ik voorgelezen aan mijn 13-jarige dochter en dit is wat zij er over schreef: Deze nieuwe versie van Aladdin is anders dan het originele verhaal. Het begin is in de tijd van nu. Aladdin is een arme schapenhouder in de bergen en samen met zijn moeder woont hij in een klein huisje. Als hij op een dag besluit om in het museum van Istanbul in te breken komt hij een bewaker tegen. De bewaker laat hem gaan als Aladdin een fles uit een scheur uit de muur haalt. Aladdin krijgt de fles te pakken en wrijft er aan. De kurk vliegt er af en er komt een Djinn uit de fles die vraagt: wat is uw wens, meneer? Deze nieuwe versie van Aladdin is de vierde uit een serie boeken die op elke bladzijde anders geïllustreerd zijn. Het nieuwe verhaal is gemaakt door Sjoerd Kuyper en door twintig verschillende illustratoren geïllustreerd. Het is een spannend en grappig boek dat iedereen wel leuk vindt!
Ja, dit is inderdaad het vierde boek dat op deze manier is uitgegeven door Hoogland & Van Klaveren: in 2010 verscheen Avonturen van Baron von Münchhausen van R.E. Raspe, vertaald en bewerkt door Nicolaas Matsier en door zo’n twintig illustratoren van illustraties voorzien, in 2015 verscheen Avonturen van Odysseus / tekst Daan Remmerts de Vries, in 2018 De schelmenstreken van Reinaert de Vos / tekst Koos Meinderts en in 2019 dus Aladdin door Sjoerd Kuyper. Lekker snel na de vorige, want in mijn blog over De schelmenstreken van Reinaert de Vos had ik gezegd: ‘Ik kijk alvast uit naar een nieuwe over een jaartje of 3 of 4?’. Elk van deze boeken bestaat uit zo’n 20 korte hoofdstukken, waarbij ieder hoofdstuk één bladzijde beslaat en de pagina ernaast is voorzien van een illustratie. Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen illustrator. De meeste illustratoren hebben aan meerdere boeken meegewerkt.
Sjoerd Kuyper heeft van het verhaal van Aladdin flink bewerkt en laat heden en verleden door elkaar lopen. Dit past prima in het verhaal, want waar een geest in een fles al je wensen kan vervullen, paleizen naar een ander werelddeel kan verplaatsen, moet er ook wel wat met de tijd gegoocheld kunnen worden. Het blijft een mooi sprookje, met bekende elementen uit het klassieke verhaal, in een eigentijds jasje en wederom, net als bij de vorige delen, prachtig uitgegeven. Zin om hierna in Oosterse sferen te blijven hangen? Dan is En toen, Sheherazade? En toen? : uit de verhalen van duizend-en-een-nacht door Imme Dros & Annemarie van Haeringen ook absoluut een aanrader.
Geef een reactie