Boutje van de rommelberg / Mirjam Oldenhave & Rick de Haas
Boutje woont met zijn stoere, gespierde vader Ed in een knus huisje op wielen. Ze hebben geen vaste plek, en iedere keer als ze er een lijken te hebben gevonden worden ze weggejaagd. Op een gegeven moment lijkt het mee te zitten: ze vinden een verlaten plek naast een rommelberg (geen vieze vuilnishoop, maar een berg van afgedankte spullen). Extra leuk voor Boutje, want hij is een superhandige knutselaar en kan de meest geweldige dingen maken.
Helaas zit het toch weer tegen: Ed wordt ten onrechte opgepakt door de politie voor diefstal en Boutje, die zich onder het bed had verstopt, blijft vaderziel alleen achter. Het wordt er niet beter op als er vervolgens een sleepwagen komt om hun huisje weg te slepen.
Ed komt niet terug: hij blijkt in de gevangenis te zitten. Gelukkig maakt Boutje vrienden: het rijkeluismeisje Sisi dat opgesloten zit achter de hekken van de grote villa waarin ze woont, schoonmaker (of ‘interieur-hygiënist’, want dat vindt zijn baas beter klinken) Sjan en zelfs met een paar dieren. Met zijn drieën maken ze plannen om Ed te bevrijden en ook de dieren krijgen een rol in het plan.
Maar hoe redt Boutje het zonder Ed, zonder huis en zonder geld? Van de rommel heeft hij zelf een huisje gebouwd en samen met Sisi heeft hij een winkeltje opgezet met spullen die hij op aanvraag in elkaar knutselt en die gretig aftrek vinden bij rijke dames uit de omgeving die graag iets willen kopen dat niemand heeft, zoals een meerijdend hondentoilet, een tuinkabouter die elke dag iets anders aan heeft of een afdroogapparaat (voor een dame die het afdrogen na het douchen te veel gedoe vindt). Sisi brengt ook regelmatig handige spullen en iets lekkers te eten voor Boutje mee: ze heeft toch zat en niets zal gemist worden.
Illustrator Rick de Haas kennen we natuurlijk – ook samen met Mirjam Oldenhave – van Mees Kees, en van de Gorgels van Jochem Myer, maar ook heeft hij veel geïllustreerd voor Martine Letterie zoals de (voor)leesboeken voor jongere kinderen over de Tweede Wereldoorlog Kinderen met een ster en Verboden te vliegen. Zijn werk is lief, knus en grappig. In Boutje van de rommelberg staan er niet alleen lekker veel illustraties, waarvan sommige paginavullend, maar is de kantlijn ook regelmatig opgesierd met bouwtekeningen van de geweldige dingen die Boutje heeft bedacht en gaat maken: een bijzonder geestige toevoeging. En de tekening van de superdikke knuffel die Boutje en Ed elkaar geven als ze eindelijk weer bij elkaar zijn (ja, spoiler, maar natuurlijk komt het goed: het is een boek voor jonge kinderen) is echt enorm lief en aandoenlijk.
Als mijn kinderen nog jong waren geweest had ik Boutje van de rommelberg met liefde aan ze voorgelezen en ik weet zeker dat ze het geweldig zouden hebben gevonden: het is een meeslepend verhaal, spannend, grappig, met kleurrijke personages, onrecht dat rechtgezet moet worden, recyclen van afgedankte spullen zonder belerende toon en een heel fijn en feestelijk happy end. Voor kinderen vanaf 8 jaar om zelf te lezen, voorlezen (warm aanbevolen) vanaf ca. 5 jaar. Bronzen Griffel 2022.
Geef een reactie