Liefhebbers van het Leven van een loser (en meer van dat soort boeken) worden groter, gaan naar het voortgezet onderwijs, moeten een boek lezen maar hangen nog in de Loser Boomhut. En dat mogen ze niet meer lezen. Het moeten C-boeken zijn (12 tot 15 jaar). En dan komen ze naar de bibliotheek met de vraag: wat zijn grappige C-boeken? Omdat dat er niet veel zijn en die vraag vaker terug komt, heb ik een lijstje gemaakt. Sommige titels heb ik zelf gelezen, sommige tipten collega’s en Moord met citroen kwam van een C-lezer zelf. Deze boeken zijn niet louter humoristisch: er zit drama en ellende tussen, avonturen en mythologie. Maar er zit wel humor in alle titels. Hopelijk kunnen we loser pubers hiermee aan het lezen houden. Ik heb er voor het gemak even een korte inhoud uit de catalogus bijgeplakt. Heb je een tip voor op de lijst? Laat het me vooral weten!
Lees verderMonth: juni 2023
Ruim een week geleden zijn de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt. Iedereen heeft de mooie lijst vast allang gezien, maar ik zet ze – in ieder geval voor mezelf – nog even op een rijtje, zodat ik lekker kan taggen en bijlezen. De Vlag&Wimpels waren vorig jaar al afgeschaft en vervangen door de Bronzen Griffels en Penselen. Die zijn nu ook afgeschaft waardoor de lijst dit jaar wat korter en overzichtelijker is.
Lees verder24 uur / Marcel van Driel
Ik zat laatst in de megaspannende ontknoping, keek even op en aaarg! Ik was al bij mijn station! Ik had kennelijk de twee eerdere stations niet opgemerkt, en miste nu bijna mijn uitstapstation. Het had overigens ook bij een ander gedeelte van het boek kunnen gebeuren: 24 uur is van begin tot einde retespannend.
Lees verderWat je van bloed weet / Philip Huff
Ik kreeg onlangs een heel klein boekje: Bloed van Philip Huff. Het was er een uit de serie Literaire Juweeltjes een leesbevorderingsproject dat al sinds 2006 bestaat. Iedere maand komt er een nieuw deel uit met daarin een verhaal van een bekende Nederlandse of Vlaamse auteur, met in elk deel een kortingsbon of verlootbon voor een gratis boek. “Zo proberen we van niet-lezers lezers te maken, en van weinig-lezers hopelijk graag-lezers.” Ik weet niet wie precies de beoogde doelgroep is (“mensen, en vooral jonge mensen”) en of de uitwerking bekend is, maar bij mij sloeg het aan: Bloed bevat het begin van Philip Huffs roman Wat je van bloed weet. En het kleine boekje had me zodanig bij de strot gegrepen dat ik maar gauw het hele boek heb gereserveerd om verder te lezen.
Lees verder‘s Nachts als jij slaapt wordt er hard gewerkt / Peter Arrhenius, Ingela P. Arrhenius ; vertaling [uit het Engels]: Mira van der Lubbe
Dit boek las ik voor aan mijn oudste, avond aan avond, op de rand van zijn bedje. Een geweldig boek voor hem: de stad, een trein, bouwmachines, leerzaam, flapjes, en hij kon steeds het laatste rijmwoord meebrullen. Dat was dan wel in mijn hoofd, want hij is inmiddels 22 jaar. Maar toen ik het boek laatst aan hem liet zijn, was hij het helemaal met me eens dat dit een fantastisch boek was voor mini-hem. En hij wilde nog steeds onder alle flapjes kijken.
Lees verder
Recente reacties