Zeb. / Gideon Samson & Joren Joshua

Zeb. is een heel apart boek. In bibliotheken is het boek ingedeeld bij de B-leesboeken (9-12 jaar) en daar valt het boek op door formaat: langer en dunner dan de meeste B-boeken en met bijzondere kaft-illustratie: alleen wit en zwart en heel veel oranje, met een Zebra. Op de een of andere manier spreekt dit niet zo aan, want het boek wordt (nog) niet zo goed uitgeleend. Dat het boek wel absoluut de moeite waard moet zijn, blijkt uit de lovende recensies en het feit dat Zeb. bij de bekroningen nota bene dubbel in de prijzen is gevallen: een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel. Beide kunnen mogelijk nog goud worden.

Verlanglijst

Zodra de bekroningen bekend worden gemaakt dien ik altijd een lijst in bij onze collectioneur: hoeveel exemplaren we hebben per titel en hoeveel wil ik er per titel graag bij wil (ik zag een Post-it op haar bureau liggen: ‘verlanglijst Miriam’. Vond ik wel grappig: net of ik het voor mijn eigen verjaardag wil hebben. Het verschil is echter dat ik hierbij veel hebberiger ben: ik wil niet eventueel één van de titels, ik wil ALLES, maar dan ten behoeve van lener en collectie). Van Zeb. hadden we er drie. Ik wilde (en kreeg) er twee bij, waarvan ik er één naar ons servicepunt heb gestuurd. Waarom zo veel terwijl ze al niet heel veel geleend werden? Omdat ik denk dat Zeb. best wel eens Goud kan worden, en om wat recensenten schreven. Nu ik het zelf heb gelezen, kan ik het beamen: Zeb. is heel mooi, Zeb. is bijzonder, en Zeb. is ook heel leuk en toegankelijk. Het boek moet alleen misschien iets meer in handen gedrukt worden.

Muurschildering

Zeb. is dus een opvallende verschijning en dat komt door de bijzondere illustraties van debutant als kinderboekenillustrator Joren Joshua. In de laatste Lezen (gratis tijdschrift van Stichting Lezen voor
professional op het gebied van leesbevordering en literatuureducatie) staat een leuk stuk over hem. Nu ik weet dat hij muurschilderingen maakt, zie ik alle illustraties uit Zeb. in mijn hoofd op grote muren staan. Zou cool zijn. De illustraties in het boek hebben één kleurtje meer dan op de kaft. Ik vind ze geweldig.

Etiket

Zeb. is ook een opvallende verschijning binnen haar nieuwe klas: Zeb. is namelijk een Zebra en de andere kinderen in de klas zijn gewoon kinderen. Grappige is dat Zeb. meteen de titel van het boek ontkracht door op de eerste pagina tegen de juf die haar voorstelt aan de klas te zeggen dat ze geen Zeb., maar Ariane heet. De juf heeft er wat moeite mee, want ‘Op het etiket staat Zeb.’. Een van de vele grappige details vind ik, want volgens mij hebben kinderen, of zebra’s geen etiket met hun naam erop.

Grapjeswinkel

In Zeb. draait ieder hoofdstuk om een van de kinderen uit de klas en wordt ook vanuit hen verteld. Zo komt Zeb./Ariane een stuk minder aan bod dan je aanvankelijk zou verwachten. Ieder hoofdstuk is een luchtig en heerlijk verteld verhaaltje over wat een kind meemaakt. Het wordt beschreven alsof het om alledaagse dingen dingen gaat die een kind zo kan meemaken, al is dat het eigenlijk helemaal niet: zo koopt Ozzie een grapje in de grapjeswinkel, gaat de moeder van Noepy demonstreren omdat het huilen afgeschaft is en wil Annabelle een leeuw voor haar verjaardag (stiekem in de hoop dat die haar gazelle opvreet omdat ze die inmiddels zat is). Hoewel de verhalen grappig en luchtig zijn, doet het toch denken aan zaken die daadwerkelijk spelen, zoals bij het huilen dat na een referendum daarover is afgeschaft. De meerderheid was voor afschaffen, maar zodra de gevolgen duidelijk beginnen te worden krijgen mensen spijt en gaan er steeds meer demonstreren tegen het huilverbod.

Aanrader

Zeb. is een heerlijk boek om te lezen en om voor te lezen: raadt het aan, lees het (voor), zet het in het zonnetje. Volgens mij moet het ook enorm leuk zijn om voor te lezen in de klas. Een boek voor in iedere (school)bibliotheekcollectie.

Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Aanvulling 1 oktober 2019: Gouden Griffel!