Oorlogswinter / Jan Terlouw
Oorlogswinter kwam uit in 1972, won het jaar erop de Gouden Griffel, in 1975 zond de VARA de televisieserie ‘Oorlogswinter’ uit en in 2008 werd het boek verfilmd. Inmiddels is het een absolute klassieker en is er regelmatig vraag naar in de bibliotheek. In 2016 was het het Geef mij maar een boek!-boek. De actie is inmiddels omgedoopt naar Geef een boek cadeau!
Ik heb het boek voorgelezen aan mijn dochter van 11. Behalve dat ze onder de indruk was van het verhaal zelf, was ze ook onder de indruk van het feit dat het boek nog ouder was dan ik. Het doet namelijk absoluut niet gedateerd aan. Het is een prachtig en spannend boek, waarin Terlouw de lezer ook wat lijkt bij te praten over dingen die gebeurd zijn in en kort na de Tweede Wereldoorlog en laat hij ook zien dat er niet zo duidelijk de ‘goeden’ en de ‘slechten’ zijn.
Wat is het verhaal en is het nog een aanrader? Dat vertelt mijn dochter:
Oorlogswinter gaat over de jongen Michiel (16 jaar oud) die leeft in 1944, in de 2e wereldoorlog dus. Op een dag geeft Dirk (zijn buurjongen) hem een hele belangrijke brief van de ondergrondse. In die brief staat een belangrijk iets maar hij mag het zelf niet lezen. Dirk werkt mee aan een overval. ‘Als het fout gaat geef dan deze brief aan Bertus Hardhorend’, zei Dirk tegen Michiel. Alleen gaat de overval fout en wordt Bertus Hardhorend opgepakt. Wat moet Michiel nu doen? Dit boek gaat over vriendschap, dood, vertrouwen en oorlog. Het is een boek dat je in een ruk uitleest omdat het zo leuk is. Het is wel heel spannend, dus als je er niet tegen kan zou ik dit boek niet aanraden, maar anders moet je hem zeker lezen! 🙂
Geef een reactie