Koningskind / Selma Noort
Koning Salomo, derde en laatste koning van Israël rond 950 voor Christus, komt in zowel de Bijbel, de Koran als de Thora voor. Bij de meeste mensen zal hij waarschijnlijk vooral bekend zijn vanwege het salomonsoordeel, een term afgeleid van het verhaal waarbij Salomon moest beslissen wie de echte moeder van een baby was, en zijn beul opdracht gaf de baby in tweeën te hakken.
Schande
Koning Salomo, die al een omvangrijke harem heeft, trekt ook graag zijn koninkrijk in om zijn vrouwelijke onderdanen te verblijden met zijn bezoek, wat eigenlijk neerkomt op verplichte geslachtsgemeenschap met de koning om daarna achter te blijven met de schande. Lydia loopt nadat de koning haar heeft bezocht en zwanger gemaakt van huis weg om haar ouders die schande te besparen.
Reigerpootje
Na een lange tocht ontmoet zij een oudere man (Steenhouwer), die zich over haar ontfermt, en zij over hem. Als Zissel wordt geboren voeden zij haar samen op. Zissel kan niet praten en heeft aan een kant een half armpje (een ‘reigerpootje’) en heeft overduidelijk de opvallende ogen van haar vader, Koning Salomo. Een gevaarlijk gegeven, aangezien Lydia de biologische vader van Zissel absoluut geheim wil houden om haar dochter te behoeden voor problemen. Voor de buitenwereld is Steenhouwer de vader van Zissel.
Gebarentaal
Als Zissel een jongen van haar leeftijd redt – een ontsnapte slaaf – wordt ook hij liefdevol in het samengestelde gezin opgenomen. Samen met Zissel ontwikkelt hij een gebarentaal waardoor ze prima kunnen communiceren.
Salomon
Alles gaat goed in het kleine dorpje waar zij wonen totdat Steenhouwer sterft. Lydia is zwanger van hem en bevalt, juist als er een gezelschap van edelen op weg naar Koning Salomo langs het dorp trekt. Terwijl Lydia slaapt wordt haar baby door mensen uit die groep geruild met een doodgeboren baby die een van de jonge dames uit het gezelschap heeft gebaard: om hun toekomst veilig te stellen kan de groep niet met een dood kind aankomen bij de koning (het huwelijk van de ouders is door hem geregeld). Zissel, die tegen haar weten en tegen haar wil, is betrokken in het ruilcomplot, wordt door het gezelschap meegenomen naar Sion, naar het paleis van de koning waar het verhaal uiteindelijk tot een zinderend einde komt: het Salomonsoordeel.
Bijbelverhaal
Selma Noort heeft van een verhaal dat bij de meeste mensen (in ieder geval bij mij) vagelijk bekend is, een geweldig, spannend, meeslepend boek gemaakt. Met levensechte personages, zoals de zachtaardige Steenhouder wiens mooie, troostende woorden waar Lydia later aan terug denkt, ook mij raakten. Beeldend worden de mensen, het dorp, de reis en de stad beschreven. Aan het begin en einde van het boek vertelt Selma Noort nog wat meer over Koning Salomo en het bijbelverhaal, en over haar verdiepende reis naar Israël en de Palestijnse gebieden en Jordanië. De mooie omslag is gemaakt door Martijn van der Linden, de potloodtekeningen in het boek door Selma Noort zelf.
Voor kinderen vanaf ca. 12 jaar, om zelf te lezen, maar zeker ook een aanrader om voor te lezen.
Was genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021.
Geef een reactie