Het boekenboek : onmisbare jeugdboeken uit de Lage Landen / Mirjam Noorduijn & Veerle Vanden Bosch

Geïnspireerd door Steinz : gids voor de wereldliteratuur maakten Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch ter gelegenheid van het gastlandschap van Nederland en Vlaanderen op de Frankfurter Buchmesse 2016 Het boekenboek. Hierin worden een enorme lijst van Nederlandse en Vlaamse jeugdboekenschrijvers (50) en -illustratoren (25) besproken: de makers van de ‘onmisbare boeken’. En uiteraard de boeken zelf.

Route

In de handleiding voorin het boek staat dat iedere lezer zijn eigen route kan kiezen. Mijn route was gewoon van voor naar achter: ik heb het hele boek gelezen, maar wel in kleine stukjes. Iedere keer als ik een boek uit had, las ik een hoofdstukje uit Het boekenboek: zo miste ik niets. Tussendoor voegde ik een heleboel door mij gemiste klassiekers aan mijn lange te-lezen-lijst toe.

Schrijvers

Bij alle hoofdstukjes over schrijvers wordt er eerst een van zijn/ haar belangrijkste boeken besproken, inclusief de eerste en de laatste zin. Verder een korte biografie over de schrijver, een feitje, een lofzang door een andere schrijver of bekend persoon, de boeken die de inspiratiebronnen van betreffende schrijver waren (‘op het nachtkastje van’), de schrijver zelf over zijn/haar schrijverschap, een karakteristieke quote van de schrijver en nog een aantal titels van deze schrijver worden besproken. En de uitsmijter ‘Wat te lezen na’: vijf boekentips die aansluiten op het werk van betreffende schrijver.

Uitgelicht

Verder zijn er de hoofdstukjes ‘illustrator uitgelicht’ (iets minder uitgebreid dan de schrijvers: geen nachtkastje en geen ‘wat te lezen na’) en ‘grabbelton’ waarin een aantal mooie titels rond een bepaald onderwerp worden uitgelicht. Zoals scheppingsverhalen, ‘tien roemruchte beren’, rampverhalen en de Slash-boeken.

Dwarsverbanden

Op de kaft staat ‘1001 onverwachte dwarsverbanden’. Die dwarsverbanden vind je in de samenwerking tussen schrijvers en illustratoren, in de lofredes waarin de een over de ander schrijft, op de nachtkastjes en de ‘Wat te lezen na’. Er is zoveel met elkaar verbonden. Zo kun je via de dwarsverbanden van het een na het ander hoppen. Ik koos ervoor het hele boek te lezen. En nu heb ik het als naslagwerk. In de bibliotheek heb ik het vaak opengeslagen neergelegd op betreffende schrijver, illustator of onderwerp bij een aandachtskast of -tafel. Toen Harrie Geelen en Imme Dros samen werden ingeschreven in Het Gulden Boek van Hilversum sloeg ik Het boekenboek de ene week open op Harrie Geelen en de andere week op Imme Dros (tot de bibliotheek moest sluiten vanwege corona en ze een tijdje hebben staan verstoffen).

Onmisbaar

Het maakt niet uit hoe je het boek leest of gebruikt, het boek met ‘onmisbare jeugdboeken’ is zelf een onmisbaar boek voor iedereen die met jeugdboeken werkt en een naslagwerk voor iedere bibliotheekcollectie. Ik heb ervan genoten, het heeft mijn jeugdliteratuurkennis versterkt en mijn leeshonger vergroot.