Ergens : een beeldverhaal van Joke van Leeuwen
Waar boeken met veel plaatsjes en grapjes tegenwoordig een trend zijn in de kinderboekenwereld, ken ik de boeken van Joke van Leeuwen niet anders. In 1979 verscheen al Een huis met zeven kamers: een bundel met losse verhalen, een gedicht, een liedje en een tekstloos verhaal (alles hoorde bij één van de kamers uit het huis). En alles was voorzien van veel illustraties, die bijzonder geestig waren en vaak ook voorzien van tekst. Veel van deze graphic novel / stripachtige boeken van tegenwoordig moeten het vooral hebben van veel grapjes en weinig inhoud. Bij Joke van Leeuwen is het juist een geweldige mengeling van prachtige verhalen die versterkt zijn met bijzondere en veelal geestige illustraties.
Beeldverhaal
De illustraties van Joke van Leeuwen zijn in de loop van de jaren veranderd van zwart/wit en met de hand naar kleur en met gebruik van computer, maar ze heeft nog steeds haar totaal eigen stijl waar niemand bij in de buurt komt. Ergens is meer een beeldverhaal dan de andere boeken die ik van haar ken. Ik ben blij dat het in de bibliotheek niet bij de stripverhalen is ingedeeld, want ik denk dat het daar niet tot zijn recht zou komen.
Bergbeklimmer
Een bergbeklimmer (die nog nooit een berg heeft beklommen) besluit op een dag dat het tijd is geworden. Hij belooft zijn vrouw te bellen als hij op de top van de berg is en er een vlag neer zal zetten. Helaas blijkt hij geen bereik te hebben op de top, en vervolgens waait hij ook nog weg.
Verwarring
Met een PLOF! komt hij in een totaal andere wereld terecht, zo anders dat het zelfs op een andere manier is geïllustreerd. Op de plek waar hij terecht is gekomen wonen mensen die allemaal hetzelfde gekleed zijn, alles met elkaar moeten delen en altijd moeten lachen. Ze groeten hun eten, en ‘verheugen’ zich graag met zijn allen. Ze zijn vrij identiteitsloos en heten allemaal jijdaar. Twee van deze mensen vinden de bergbeklimmer en er ontstaat een feest van (taal)verwarring en onbegrip.
Ongelukkig
Voor de twee gaat er met de komst van de vreemdeling toch wel een wereld open: je kan dus heel anders zijn, eigen (vreemde) spullen bezitten en vreemd eten. En je kan ook ongelukkig zijn, en weg willen, zoals de bergbeklimmer. De twee willen hem houden en besluiten hem de volgende dag met de rest te delen, zoals het hoort. De bergbeklimmer gaat echter op zoek naar een uitweg, en met de hulp van de hand van de illustrator weet hij dat ongedeerd te doen. Wel heeft hij wat voor de twee achter gelaten.
Anders zijn
Je kan dit lezen als een heel geestig stripverhaal, maar het gaat ook over anders zijn, heimwee en je niet thuis voelen. Iets dat in de boeken van Joke van Leeuwen geregeld terug komt. Mooi om verder te praten over hoe het de twee nu zal vergaan nu ze iets hebben wat ze niet willen te delen, een verhaal te vertellen hebben dat misschien niet zal worden geloofd en nu ze zitten met de vraag: ‘Waarom wilde hij zo graag weg terwijl het hier het beste is van overal?’.
Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar (vooral ook om samen te lezen en te bekijken), maar zeker ook voor wat oudere kinderen.
Geef een reactie