De wandelaar / Adriaan van Dis
Kan ik met nog maar één week Nederland Leest te gaan en bibliotheken die al door hun voorraad van het geschenkboek heen zijn omdat De wandelaar wel heel hard liep nog komen aankakken met een blog over De wandelaar? Tuurlijk wel, want het boek blijft, het boek blijft mooi, en het blijft helaas ook actueel. Wie niet aan het geschenkboekje heeft kunnen komen, kan het gewoon lenen in de bibliotheek (de gewone versie, het grootletter- en het luisterboek) en in de Online Bibliotheek als E-book of luisterboek. Of koop het bij je lokale boekhandel.
Meneer Mulder is een Nederlandse man die dankzij een enorme erfenis een luilekkerleven in Parijs leidt: hij geniet van de mooie dingen des levens, zoals het bezoeken van musea, dure stijlvolle kleren, enorm chic uit eten gaan en wandelingen in de betere buurten maken. In dit alles is hij behoorlijk op zichzelf. Zijn leven verandert als hij op een van zijn wandelingen langs een pand waar veel illegalen (‘sans-papiers’) wonen loopt waar de vlammen uitslaan en een hond uit het pand zijn armen inspringt.
Mulder neemt de hond mee, wast hem en verzorgt zijn wonden. Met de hond wil hij zijn wandelingen hervatten, maar de hond bepaalt de weg en neemt Mulder mee naar een Parijs dat hij nooit gekend heeft: het Parijs van de illegalen, vluchtelingen, armoede, daklozen, junkies, bedelaars. Hongerstakingen, protesten en rellen breken uit en Mulder zit er dankzij de hond, om wie hij steeds meer gaat geven, met zijn neus bovenop. Hoewel Mulder zich het liefst wil terugtrekken in zijn veilige wereld van schoonheid en orde, knaagt er – mede aangewakkerd door pater Père Bruno die hij ook dankzij de hond heeft leren kennen – iets aan hem: hij moet goed doen. Maar wat kan hij doen, hoe en voor wie precies?
De wandelaar is al in 2007 voor het eerst verschenen, maar is nog enorm actueel. Over de tweedeling in de samenleving, over de verschrikkingen die mensen kunnen hebben meegemaakt en hier gewoon als illegaal worden weggezet, over de oogkleppen die mensen op kunnen hebben voor wat er om de hoek speelt. En dat alles heel mooi en heel subtiel gebracht. Wat een mooie titelkeuze voor Nederland Leest!
Geef een reactie