De pubertijd : 12-18 jaar / Hedvig Montgomery ; vertaling [uit het Noors] Hanneke Wijte ; illustraties Brooke Smart

In mijn laatste weken in mijn vorige bibliotheek stond dit boek mij steeds vrolijk toe te stralen vanaf de kast met nieuwe boeken voor volwassen. ‘Leen mij, leen mij, je zou echt wat aan me kunnen hebben’ leek het te zeggen. Ik leende het niet: ik was bang dat ik het niet uit zou krijgen binnen de tijd dat ik daar nog werkte. De aanschafrecensie klonk echter zo goed, dat ik het boek wel reserveerde in de bibliotheek in mijn eigen stad. Het boek had me niet voor niets toe staan stralen.

Zeven stappen

Aan de hand van zeven stappen (de band, grenzen en consequenties, de grote emoties, werk aan je ingesleten patronen, houd je relatie gezond, als het er heftig aan toegaat en laat je kind los) legt de schrijfster, die zelf psycholoog en familietherapeut is, uit hoe puberhersenen werken en hoe dit in de praktijk kan uitpakken. Ze geeft veel voorbeelden uit haar eigen (werk)ervaring en alles gaat op een liefdevolle manier betreffende het kind en een respectvolle manier wat betreft de ouder. Geen wijzend vingertje, wel een spiegel die je wordt voorgehouden. En dat laatste is zeker niet alleen in de zin van dat dingen anders en beter zouden kunnen, maar ze laat je ook zien dat je veel wel goed doet en dat fouten maken mag (zolang je het maar goed maakt met je kind).

Grote thema’s

Na deze zeven stappen komen ‘De grote thema’s’ met een feest van herkenbare zaken die alle ouders van pubers zullen bezighouden (zoals school, schermen en sociale media, pesten en erbij horen, seksualiteit, alcohol en drugs) en uiteindelijk een hoofdstuk over als het leven echt tegen zit (voor kind en/of ouder). Als ik de boodschap van dit boek kort moet proberen weer te geven: blijf communiceren met je kind, zorg voor leuke momenten en koester deze, toon interesse, geloof in je kind, doet je kind iets stoms: kom niet met verwijten, maar troost, help en bouw op, geef het goede voorbeeld, zorg dat je kind weet dat hij of zij bij je terecht kan en houdt het gezellig.

Verhalen

Extra punten krijgt dit boek van mij voor het stukje De kracht van verhalen waarbij van harte wordt aangeraden om het lezen niet op te geven, maar jongeren mee te nemen naar bibliotheek of boekhandel om mooie boeken te ontdekken waarin zij zich kunnen identificeren, waarin ze zich kunnen terug trekken of juist de wijde wereld kunnen ontdekken.

Confetti

De opmaak van dit boek is bijzonder prettig: niet te lange lappen tekst, de tips, quotes en kortere stukken tekst hebben een andere achtergrondkleur en zowel op de kaft als hier en daar in het boek is de boel versierd met figuren die mij vooral aan confetti doen denk, en dat in vrolijke kleuren. Het heeft iets feestelijks. En waarom ook niet? Het maakt de boel minder zwaar. De puberteit: maak er een feestje van 🙂

Serie

Dit boek is het vijfde deel in de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had. Qua boeken over opvoeding en ontwikkeling ben ik eigenlijk ook nooit verder gekomen dan Oei, ik groei! en een aantal boeken over hoe nachtelijk huilende baby’s in godsnaam in slaap te krijgen. Na het lezen van dit deel uit de serie, moet ik zeggen: achteraf gezien denk ik dat ik de andere delen ook wel had kunnen gebruiken (het basisboek, baby & dreumes, van peuter tot kleuter en de basisschooljaren). Dit was in ieder geval een boek dat voelde als een vriendelijk steuntje in de rug van iemand met verstand van zaken.