De gevangenisfamilie van Perry T. Cook / Leslie Connor ; vertaald [uit het Engels] door Ineke Lenting

Word je geplaatst in de gevangenis Blue River (Nebraska), waar de gevangenen bewoners worden genoemd, dan krijg je al gauw te maken met Big Ed en zijn ‘Motto’s voor geslaagde bewoners’, zoals:
– Zorg dat je slaagt
– Blik op de eindstreep
– Geef elke dag betekenis
– Probeer te begrijpen voor je begrepen wilt worden
– Win-Win: eerste Win: tel alle mooie dingen op die je elke dag overkomen, tweede Win: doe dingen waarmee je anderen aan de overwinning helpt

Blue River is een vriendelijke gevangenis, een gemengde gevangenis, een gevangenis voor mensen die minder ernstige misdaden hebben begaan, een gevangenis zonder recidivisten. En in deze gevangenis woont een 12-jarige jongen, al zijn hele leven. Toen hij werd geboren heeft de gevangenisdirectrice het mogelijk gemaakt dat hij daar bij zijn moeder kon blijven en Perry (die overigens wel buiten de poort naar school gaat) voelt zich enorm thuis in Blue River, is gelukkig dat bij bij zijn moeder is en beschouwd een deel van de bewoners als zijn familie. Ook de gevangenen en het personeel zijn zeer gesteld op Perry. Perry’s moeder is aan het aftellen en plannen aan het maken voor haar eventuele vervroegde vrijlating als de nieuwe officier van justitie (de vader van Perry’s beste vriendin Zoey) er achter komt dat de jongen in de gevangenis woont. Perry wordt, tegen zijn zin, uit de gevangenis geplaatst en de vervroegde vrijlating van zijn moeder komt op de tocht te staan. Met behulp van Zoey, Zoey’s moeder en de schoolbibliothecaris komt hij toch vaker terug in de gevangenis dan de officier van justitie zou willen en werkt hij in het geheim aan een project voor school: het verzamelen en vastleggen van de verhalen van de bewoners. Zo ontdekt hij dat er iets in het verhaal van zijn eigen moeder niet klopt.

Ontroerend en hoopvol boek, dat de menselijke kant van gevangenen laat zien: ze hebben iets fout gedaan, maar dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn. Achter ieder mens zit een verhaal. Of om nogmaals Big Ed te citeren: ‘Wat de reden ook is dat je hier terecht bent gekomen, je bent meer dan dat’.

Vlag&Wimpel van de Griffeljury 2018