Water is voor vissen / Puck Koper
Tussen alle populaire boeken, vaak in felle kleuren (veel geel, blauw, rood en knalroze), druk en vol, valt dit boek wel op: iets groter en dunner vergeleken bij het meeste wat uitkomt in de leeftijdscategorie 6-9, veel wit en grijs en daarin een rode boot. Nou vooruit: en een streepje blauw. De titel staat op een bijzondere manier op de kaft: de woorden staan in de hoeken en één woord wordt doormidden gehakt door de boot. Spreekt deze kaft de doelgroep aan?
Naar mijn idee bleef ons exemplaar te lang op het aandachtsmeubel met nieuwe jeugdboeken staan. Gelukkig zie ik dat het boek inmiddels wel af en toe uitgeleend wordt. In de provincie wisselt het sterk per bibliotheek: bij sommige wil het boek niet veel van de plank komen, bij andere zitten er best veel uitleningen op. Dat het boek wel zeker de moeite waard is blijkt al uit het feit dat het dit jaar een Zilveren Penseel heeft gewonnen.
Water is voor vissen gaat over het meisje Kaat dat op een vissersboot woont met zeven vissermannen. Het wordt niet duidelijk hoe de familieband hier in elkaar zit, maar daar gaat het ook helemaal niet om. Kaat woont met zeven stoere, lieve mannen die allemaal erg dol op haar zijn.
Als ze op een dag een walvis naast de boot zien, wil Kaat niets liever dan leren zwemmen en zich ook zo vrij voelen. Of de mannen haar dat willen leren. De vissers reageren eerst afhoudend, maar als ze uiteindelijk ja zeggen en starten met lesgeven lijkt Kaat nooit het echte zwemmen (in het water!) te bereiken. Het lijkt wel of ze eerst vier jaar moet studeren voor ze ooit met water in aanraking zal komen. En de lessen worden steeds bizarder. Van bewegingen leren, dagelijkse conditietraining en ademtraining naar noodsignalen maken, veilige zwemkleding, speciale spring- en duiktraining, juiste voeding. En uiteindelijk lessen over de samenstelling van zoet- en zoutwater, en de mooiste zwemliederen.
Als het Kaat duidelijk wordt dat de mannen haar helemaal niet willen leren zwemmen is ze boos en verdrietig. Maar uiteindelijk komt de aap uit de mouw en dan is het onmogelijk om boos te blijven op al die lieve, stoere mannen die toch iets minder stoer blijken te zijn.
De tekeningen zijn inderdaad geweldig! Met alleen maar zwart, grijs, rood en een beetje blauw is met lekkere slordigheid een grote, gezellige boot met alles erop en eraan en met hele knusse woonplekjes neergezet, en aandoenlijk uitziende stoere mannen met veel lichaamsbeharing en sommigen met grote, dikke lijven. Dat er eentje een hoofd als een omgekeerde emmer heeft past hier prima. Het gezicht van Kaat, met grote wipneus bijna tussen de ogen, spriethaar dat alle kanten opstaat en rode wangetjes heeft iets weg van een Stampertje.
Aandoenlijk verhaal in tekst en illustraties over de bezorgdheid en angsten die ouders/opvoeders kunnen hebben en hoe daar samen uit te komen. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar, voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Geef een reactie