Moordmysterie puzzelboek : 20 moordadig moeilijke raadsels om te ontrafelen / Stephanie von Reiswitz ; vertaald [uit het Engels] door Sonja Brouwer
Puzzelboeken zijn niet mijn ding. Maar omdat dit boek toch een beetje mijn aandacht trok, zo met het gouden sleutelgat op de kaft waardoor je blik werpt op een bebloede kandelaar, keek ik het even in. En was meteen verkocht.
Als lezer word je rechtstreeks aangesproken. In de inleiding word je verteld dat je aangenomen bent als assistent van privédetective en plaatselijke beroemdheid (volgens haar eigen zeggen) Medea Thorne, die bekend en ietwat berucht is bij de politie, omdat ze haar regelmatig nodig hebben om moorden en andere mysteries op te lossen. Een soort vrouwelijke Sherlock Holmes dus.
Medea ziet altijd onmiddellijk hoe de vork in de steel zit, en gaat er vanuit dat jij dat ook ziet. Ze laat jou daarom altijd de boel oplossen, terwijl zij ondertussen steeds weer wat anders gaat doen. Zoals met iemand anders kletsen of alvast een drankje voor je bestellen in een van Medea’s favoriete bars The Hesperides ‘die een slechte naam heeft en populair is bij zeelieden, schuinsmarcheerders, excentriekelingen, artiesten en andere vage types’. Dit geeft ook wel mooi de sfeer van het boek aan.
Het wordt nergens genoemd, maar de illustraties ademen roaring twenties, en ik vind de mensen, de kleding, de sieraden, de bars, de huizen, de inrichting en de details dan ook een feest om naar te kijken. En gekeken moet er sowieso worden, want de oplossingen van de moorden vind je in de illustraties.
Van goed kijken en zoeken, naar patronen ontdekken, puzzelen, rekenen en vooral nadenken. Voor wie er wat moeite mee heeft (ik), staan er achterin hints. Voor wie daar nog niet genoeg aan heeft (ik vaak), helpt het meestal om alleen het beginnetje van de oplossing te lezen en dan weer zelf verder te kijken.
Ik ben ook niet de enige die enthousiast wordt van de illustraties: laatst in de trein zei de langslopende conducteur ‘Wat een mooi boek!’, waarop ik haar het boek uitgebreid heb laten zien en besproken. Waarna ze me hartelijk bedankte. Altijd leuk als mijn werk doorloopt in de trein.
Voor de bibliotheken heeft het ‘vanaf ca. 14 jaar en ouder‘ gekregen, gisteren zag ik het in een boekhandel tussen puzzelboeken voor volwassen liggen. De puzzels zijn misschien wel op te lossen voor slimmerikken vanaf ca. 12 jaar, maar dan niet met al te tere kinderzieltjes, gezien de personen en situaties waar het in het boek om draait. Om maar een van de vele voorbeelden van de flamboyante personages te noemen: Theodore Ridge. ‘Bekend om: Het temmen van wilde beren, wodka-snuifwedstrijden, de verdwijning van een collega bij Spitsberegn, lichte kleptomanie en een rijk arsenaal kleurrijke krachttermen’.
Geef een reactie