De spin en de sleutel / Anna Woltz

Jongen, meisje, noodgedwongen met elkaar opgescheept, ze zijn tegenpolen en moeten elkaar niet. Maar ieder heeft zijn eigen verhaal en langzaam groeien ze haar elkaar toe. Welk boek van Anna Woltz omschrijf ik hier? Het zouden er meerdere kunnen zijn. En toch … werd ik ook hier meteen weer in het verhaal gesleurd. Wat is hier aan de hand, wat is er gebeurd en hoe gaat het verder? De spin en de sleutel heeft natuurlijk ook niet voor niets een Zilveren Griffel gewonnen, was genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs én was Leestip van het Jonge Jury Boekgenootschap.

De 13-jarige Elena moet noodgedwongen haar zomervakantie doorbrengen bij haar tante Loes ergens op een boerderij in de middle of nowhere. Elena heeft een hoop gewonde kinderen op haar geweten. Hoe blijft lange tijd onduidelijk, maar het lijkt iets met haar veel bekeken vlog te maken te hebben.

Loes is een tijdje daarvoor bij Ivar en zijn twee kinderen ingetrokken. Volgens de moeder van Elena is vooral Ivar behoorlijk ‘creepy‘, en eigenlijk heeft ze sindsdien nauwelijks contact gehad met haar zus Loes. Ook heeft ze Loes niet laten weten wat er precies speelt, alleen dat het een noodgeval is.

Elena treft een bijzonder gezin: Ivar en zoon Atlas zijn behoorlijk stug, en willen niets van Elena weten. Dochter Kennedy blijkt behoorlijk vrolijk en ontwapenend, maar heeft een lijst met problemen die opgelost moeten worden, met op nummer 1: ‘Alles van Atlas‘ en vooral het feit dat hij zijn school in de fik heeft gestoken. Tante Loes blijkt ziek te zijn, ze hebben weinig geld, hebben een corveerooster voor het koken, de boodschappen, werken in de tuin en huishoudelijke klussen. En de boerderij is tot de nok toe gevuld met dozen vol kerstversiering.

Vanaf het begin is er een afstoten en aantrekken gaande tussen de ietwat hooghartige, stadse Elena en survivor Atlas. Terwijl ze samen in de stoffige, donkere schuur moeten slapen (wel met eigen kamer), raken ze geïntrigeerd door elkaar en de geheimen die de ander verbergt, maar dat terwijl ze elkaar zoveel mogelijk proberen te negeren.

Ik ben door het boek gevlogen: de hoofdpersonen hebben je meteen te pakken, de nieuwsgierigheid schreeuwt om verder lezen. Het verhaal is heel actueel: zorgen om de wereld, om het klimaat, cyberaanvallen, vloggen en belachelijk veel volgers en invloed hebben, zeker voor zo’n jong iemand, online aan de schandpaal genageld worden en afschuwelijke verwensingen naar je hoofd krijgen, complottheorieën, bubbels en long covid.

Het raamwerk heeft duidelijk de Anna Woltz-handtekening, maar dat betekent absoluut niet dat we dit verhaal al kennen. Het is nieuw, het is anders, het is meeslepend, en leest als een trein. Absoluut een aanrader voor jongeren vanaf ca. 12 jaar, ook voor de minder enthousiaste lezers. De kaft geeft niet veel weg, dus hier en daar jongeren met het boek om de oren slaan kan geen kwaad.